Åtta fartygsanställda kräver i en stämningsansökan att Godby Shipping betalar ersättning på totalt 69.062 euro för uteblivna löner i samband med permitteringarna till följd av coronaviruspandemin 2020.
Godby Shippings vd Dan Mikkola menar att kärnan i tvisten handlar om hur avtalet ska tolkas när det gäller varseltider vid permitteringar, samt hur lagen om sjöarbetsavtal ska tillämpas.
– Vi är oense om det, säger han.
– Det kom som en blixt från en klar himmel förra året att vi hade fått en stämning mot oss i arbetsdomstolen, där det påstods att det vi hade gjort var felaktigt. Vi svarade, och då drogs stämningsansökan tillbaka två dagar innan det muntliga hörandet. Men nu har fallet alltså kommit in på nytt till Ålands tingsrätt, säger han.
”Katastrofal situation”
På Godby Shippings fartyg tillämpas Rederierna i Finland rf:s och Finlands Skeppsbefälsförbunds kollektivavtal. Enligt avtalet är anmälningstiderna vid permittering följande: 90 dagar för befälhavare, och för övriga däcksbefäl 60, 45 eller 30 dagar beroende på anställningens längd.
Den 19 mars 2020 inleddes samarbetsförhandlingar om permittering av fartygspersonal till följd av konsekvenserna av coronaviruspandemin. Godby Shipping försökte komma överens med facken om att förkorta anmälningstiderna till 14 dagar.
– Vi pratar om en situation som gick från dålig till värre till katastrofal. Höjdpunkten nåddes då vi hade fem av sju fartyg upplagda. Vi tappade 80 procent av vår omsättning ett tag. Har man 200 anställda blir det extremt jobbigt, säger Dan Mikkola.
Men från fackligt håll avvisades förlikningsförslaget med 14 dagars varsel.
”Den kollektivavtalsenliga anmälningstiden för permitteringar ska iakttas oavsett hur allvarlig den ekonomiska eller affärsmässiga grunden är”, står det i stämningsansökan.
Inte tvingande
I Finland togs en temporär lag fram som gjorde att karenstiden för permitteringar kunde förkortas till fem dagar. Lagen krävde dock arbetsmarknadsparternas samtycke, vilket förbunden inte gav.
Till slut meddelade Godby Shipping att man från och med den 3 april 2020 tog i bruk den del av sjöarbetsavtalslagen (kapitel två § 16) som handlar om exceptionella omständigheter – vilket innebär att utbetalning av löner upphör 14 dagar senare.
– Det blev ganska likt som om vi skulle ha permitterat, men det var ett mer oförutsägbart system. Jag skulle säga att det blev sämre för alla. Men eftersom vi hade avtalsparter som inte ville godkänna något var vi tvungna att göra så här, säger Dan Mikkola.
Godby Shipping stäms nu för att ha använt sig av lagen om tvingande och exceptionella omständigheter, enligt stämningsansökan saknades grund att använda den. Man anser att rederiets skyldighet att betala löner upphörde först 30 till 90 dagar efter den 3 april 2020.
”Godby Shipping har med sina egna affärsbeslut avgjort att trafikeringen inte fortsätts. Arbetet avbröts inte som en följd av ett beslut som fattades av lagstiftaren eller en myndighet, utan det har varit fråga om arbetsgivarens eget beslut att avbryta arbetet”, skriver man.
Lagman Kristina Fagerlund vid Ålands tingsrätt säger att man nu väntar svar från Godby Shipping på stämningsansökan för att höra deras inställning. Först därefter kan man bestämma vilken domstol som ska hantera fallet.
– Om det handlar om att yrka ersättning brukar det tas i allmän domstol, men rör det en tolkning av kollektivavtalet ska det tas i arbetsdomstol. Det är inte avgjort ännu, säger hon.