Undersökningen visar att fem procent av de svarande åker buss dagligen eller nästan dagligen.
Åtta procent åker kollektivt varje vecka. Femton procent åker buss minst någon gång i månaden. Resenärerna uppfattar huvudsakligen bussen som bekväm och biljettpriset förmånligt.
Många väljer också bussen av miljöskäl och för att bränslekostnaderna är höga. Bland resenärer som åker buss varje vecka är den främsta orsaken att man inte har bil eller körkort, och många av dem är skolelever.
Undersökningen bestod av en enkätundersökning med kompletterande intervjuer. Den genomfördes under hösten bland personer bosatta på Åland i åldern 13 år och äldre. Över 600 personer av de drygt 1.400 slumpmässigt utvalda som erbjöds enkäten svarade, och 14 personer intervjuades.
Nöjda med biljettpris
2021 tog landskapet beslutet att införa en enhetlig taxa på 2,50 euro för alla kollektiva bussresor på Åland, något som förverkligades 2022. Personer som deltagit i undersökningen uppskattar åtgärderna, men svarande bosatta i Mariehamn är mindre nöjda med biljettpriset än andra svarande.
De förbättringar som önskas gäller främst ändringar i tidtabellerna. De svarande önskar tätare turer inklusive snabbturer samt helg- och kvällstrafik.
Åsub skriver att utmaningen för kollektivtrafiken på Åland är den låga nyttjandegraden om man bortser från skolturerna som fyller bussarna. Åland är biltätast i Norden, och för ålänningarna verkar det självklart att ta bilen. Orsaker till att man inte åker buss är bland annat att man uppfattar det som mer praktiskt med bil, att avgångarna inte passar eller att det tar för länge. Män väljer oftare bil för att uträtta ärenden än vad kvinnor gör.
Knappt en tredjedel av de svarande har funderat på att åka mer kollektivt, men hälften av dem har inte möjlighet till det nu. Av dem som har mindre än en kilometer till hållplatsen finns en större andel som funderar på att åka mer, än de som har längre väg till hållplatsen. Markant fler män än kvinnor har inte tänkt börja resa mer med buss.
Finns potential
Åsubs undersökning lyfter fram att cirka 6.600 personer på Åland jobbar i en annan kommun än sin hemkommun och cirka 3.700 personer pendlar till Mariehamn är det många som rör sig i trafiken dagligen. Det finns därför potential för en högre nyttjandegrad av kollektivtrafiken.
Sanna Roos som gjort undersökningen skriver att ”med förbättrad och riktad marknadsföring kan man påverka det informationsgap som finns gällande vad kollektivtrafiken på Åland erbjuder. Att betona den personliga nyttan har visat sig vara ett effektivt argument för ett förändrat resvanebeteende”.