Air Ålands flygoperatör Avitrans har sagt upp samtliga sina anställda piloter.
Anledningen är att flera kunder sagt upp sina avtal, med därpå följande lönsamhetsproblem.
I stället vill man att piloterna startar egna företag så att de själva får betala sociala avgifter, och för att slippa betala arbetsgivaravgifter, tror pilotfacket.
FLYGTRAFIK Några problem för samarbetet med Air Åland blir det inte, lovar Avitrans Nordic svenske vd Mikael Wångdahl.
- Dels har Air Åland ett antal egna besättningar. Vi har förlorat ett antal kontrakt i Sverige, tillsammans en ganska omfattande del av vår kontraktsportfölj. Men exakt vad det innebär för Åland vet vi inte. Vi har inte hunnit sitta ned med Air Åland och landskapsregeringen ännu.
Och någon ko på isen är det inte, menar han.
- Det här är någonting som inträffar först efter sommaren. Det här är en förberedelse för vår del. Om vi tappar så stor del av våra kontrakt måste vi se över verksamheten.
Flygbolagen som har sagt upp sina avtal är bland annat Blekingeflyg och Gotlandsflyg. Vd för bägge bolagen är Hans Michael Juniwik. Faktum är att han är vd för samtliga bolag som sagt upp sina avtal. Samtidigt är han styrelseordförande i Avitrans. Förenklat kan man alltså säga att det är Avitrans egen styrelseordförande som har sagt upp de avtal som ligger till grund för hans eget bolags existens.
Det får svenska pilotfackets, Svensk Pilotförenings, ordförande Gunnar Mandahl att ilskna till.
-Man vill försöka återanställa piloterna som egna företagare för att slippa kollektivavtal och alla de lagar som rör de anställdas rättigheter. Vi har sett det tidigare. Då gällde det Avia Express, före detta Skyways. Men de var åtminstone öppna med vad de ville göra.
Dels innebär det ett brott mot svensk skattelagstiftning. För att kunna registrera ett eget bolag med företagsskattesedel krävs att man har flera uppdragsgivare, inte bara sin gamla arbetsgivare. Dels är hela förfarandet farligt, menar han.
- Man får kontrakt på kanske sex månader. Som befälhavare på ett flygplan måste man ibland fatta obekväma beslut. Om man befarar ett tekniskt fel måste man kanske ställa in en flygning. Med ett sådant här system är det de billigaste och fogligaste piloterna som får förnyat kontrakt, och då kanske man väljer att lyfta trots att man inte borde ha gjort det.
Mikael Wångdahl håller inte med.
-Nej, det är ren spekulation att det skulle vara en fint. De kunder som vi har fått uppsägningar från kräver en större flygplanstyp.
Så syftet är inte att låta Avitrans gå i konkurs för att kunna anlita piloterna som egna företagare?
-Det är du som säger det. Jag säger det inte.
Pilotfackets ordförande anser att hela förfarandet är genomskinligt, och att enda syftet är att få Avitrans att gå i konkurs och sedan erbjuda piloterna uppdrag i ett nytt bolag med samma uppgifter.
- Den spekulationen får stå för honom. Vi följer alla lagar och förordningar. Vi reagerar på att vi har fått uppsagda kontrakt.
Jan-Erik Sundberg, vd på Air Åland, tonar ned de möjliga följderna för Ålands del.
Vad innebär det här för Air Åland?
-Inte vet jag vad det innebär. På kort sikt innebär det knappast något alls. De har haft några avtalskunder som sagt upp sina avtal. Men det där ska du prata med Avitrans om. Vi har ett avtal med Avitrans som sträcker sig till och med slutet av 2010.
Så inga förändringar alls?
- Jag bara konstaterar att de har ett avtal, och de har inte meddelat oss om att de skulle göra några förändringar i det.
Men kan ni flyga utan piloter?
- Det behövs fem besättningar för vår trafik, och vi har tre kompletta besättningar själva. Och skulle de göra sig av med alla sina piloter så finns det ju några vi kan anställa i så fall. Jag upplever ingen dramatik i detta.
Jag kan tänka mig att en del av våra läsare kommer att uppleva en del dramatik när de läser det här.
- Jaha, och det är tråkigt det, för det finns ingen dramatik. Vårt avtal går ut den sista december 2010. Vi har redan tidigare tagit beslut om att utvärdera hur det har gått under perioden och om vi förlänger avtalet eller hittar någon annan lösning. Med dagens vetande kan jag inte se att det här skulle förändra vår situation på något sätt.
Är ni nöjda då? Det har ju varit en del småproblem med nödstoppade motorer och inställda avgångar.
- Från första oktober har Air Ålands punktlighet varit helt enastående. Vi har en punktlighet på 95 procent och en regularitet, alltså hur många flighter som avgår, på 99,7 procent. På 1.000 avgångar har vi alltså ställt in tre gånger. Jag tycker att det har fungerat bra som det har varit under hösten.
Men kan du förklara varför två besättningar är Avitrans och tre Air Ålands? Hade det inte varit enklare om en av parterna hade stått för besättningarna?
- Ja, det hade förstås varit enklare då. Men det är av historiska skäl. Och det är ju ur vårt perspektiv bra med piloter som bor på Åland.
Fredrik Granlund