Enligt en finländsk lägesöversikt gällande Covid-19, publicerad av social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL), har epidemin avtagit kraftigt i landet. Lägesöversikten beskriver en betydligt långsammare spridning av coronaviruset i Finland än i de närmaste grannländerna.
Det innebär i sig inte bara goda nyheter, i publikationen som offentliggjordes i måndags skriver man nämligen att detta i förlängningen innebär att epidemins varaktighet i Finland ”förlängs i betydande grad” vilket kan utgöra en risk för en ändå större epidemi i ett senare skede.
De restriktioner och begränsningar som undantagstillståndet fört med sig har dock lett till att situationen inom hälso- och sjukvården är under kontroll och att den inte har överbelastats.
Låg dödlighet i Finland
Dödligheten i Covid-19 i Finland är låg för personer under 50 år, även bland den äldre befolkningen visar siffrorna att dödligheten ligger på en ”klart lägre nivå än i grannländerna”.
Läget i Finland för närvarande möjliggör, enligt publikationen, en diskussion om lindring av de rådande begränsningarna. Slopandet av dessa måste dock ske gradvis och konsekvenserna bör följas upp med stor noggrannhet. Skulle epidemin som en direkt följd av lättade restriktioner trappas upp, ”måste man ha beredskap att reagera snabbt”, skriver man i lägesöversikten.
Ett sätt att begränsa spridningen är en utbredd testning samt spårning, skriver man. ”men det är sannolikt inte tillräckligt i sig”.
2,5 miljoner fall
Lägesöversikten visar att det den 21 april hade bekräftats närmare 2,5 miljoner fall av Covid-19 i världen. 160.000 personer hade avlidit i sjukdomen varav 103.600 av dödsfallen noterades i Europa.
I Finland har i skrivande stund 4.740 fall bekräftats, av de drabbade är 52,4 procent kvinnor och 47,6 procent män. Cirka 200 dödsfall har noterats. På Åland har 12 fall av coronaviruset bekräftats.
Allt fler röster i favör för att lätta på vissa restriktioner, höjs nu och Finlands regering med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen diskuterar för närvarande när och hur man kan införa eventuella lättnader.
Peter Pussinen