Som Ålandstidningen skrev i går har Ålands framtid i Mariehamn anhållit hos stadsfullmäktige om möjlighet att byta representant i stadsstyrelsen för återstoden av mandatperioden. Som motivering anges bland annat att Birgitta Johansson under våren ”vid upprepade tillfällen har gjort mediala uttalanden i strid med gruppens åsikter, utan att på förhand förankra dessa hos gruppen”.
– Men det finns ingen officiell linje i de här frågorna. Mitt parti har sagt att de är helt nöjda med mitt politiska engagemang, att jag är insatt, har erfarenhet och att jag är påläst. Det är några saker jag satt ut på facebook som ett par personer i partiet har reagerat på. Jag står med förvåningens finger i häpnadens mun över hur jag har blivit behandlad, säger Birgitta Johansson dagen efter att pressmeddelandet skickades ut.
Känt stöd
Den 21 maj hölls ett möte där saken diskuterades. Birgitta Johansson säger att sju medlemmar, hon själv inräknad, närvarade. Av dem röstade tre för att hon skulle sluta och två för att hon skulle få fortsätta medan en medlem lade ned sin röst.
Före mötet hade Johansson sagt att hon skulle respektera mötets åsikt. Men hon bestämde sig sedan för att inte anhålla om befrielse från sitt uppdrag.
– Jag ansåg att mötet inte hade lett till någon klar majoritet eftersom jag hade talat med flera medlemmar som tycker att det ska finnas fria åsikter och som skulle ha röstat för att jag skulle få bli kvar, men som var förhindrade att komma på mötet.
Ålands framtids gruppledare Axel Jonsson säger till Ålandstidningen att alla ÅF:are i Mariehamn var kallade till det första mötet och att han föreslagit att ett nytt möte ska hållas, men att Birgitta Johansson inte sagt ja till det senare.
Hela styrelsen
Birgitta Johansson har talat med jurister och hänvisar till paragraf 18 i kommunallagen som säger att fullmäktige visserligen under mandatperioden kan återkalla uppdragen för ledamöterna i kommunens organ om någon av dem inte längre åtnjuter fullmäktiges förtroende, men att beslutet om återkallande då gäller alla ledamöter i organet.
– Det går inte bara att entlediga en person utan hela stadsstyrelsen måste sparkas.
Att Ålands framtid nu vill byta representant i stadsstyrelsen blir en fråga för stadsfullmäktige bekräftas av stadsdirektör Barbara Heinonen.
– Det måste finnas en politisk majoritet för det och hela styrelsen måste då väljas på nytt.
Axel Jonsson säger att övriga partier informerats om Ålands framtids beslut och att han ser behandlingen i stadsfullmäktige som en formsak.
– Det skulle förvåna mig väldigt mycket om övriga partier vill ha personer i stadsstyrelsen som saknar förtroende i sina egna grupper.
Könsfördelningen i stadsstyrelsen ska vara 60-40. Birgitta Johansson bör alltså, om det blir stadsfullmäktiges beslut, ersättas med en kvinna.
– Vi har ett färdigt namn men vi kommer inte att gå ut med det innan vi löst den initiala frågan, säger Axel Jonsson.
Olika alternativ
Birgitta Johansson säger att hon är en förlåtande människa. Hon ser nu över hur hon kan gå vidare.
– Jag vill sitta kvar i stadsstyrelsen och mina politiska åsikter överensstämmer med Ålands framtids. Men jag kan också fortsätta som politisk vilde i stadsstyrelsen.
Hos Birgitta Johansson finns även en tanke om att framöver eventuellt bilda ett kristet parti på Åland.
– På 80-talet hade vi en kristen lista inom Frisinnad samverkan. Jag skulle absolut kunna tänka mig att starta ett kristet parti för jag tycker att de kristna värdena är i kläm i dag.
Annika Kullman