Det är Funktionsrätt Åland som har köpt in badrullstolen och Mariehamns stad som utför det övriga arbetet.
– Vi blev kontaktade av en medlem som kämpat för tillgängliga stränder sedan början av 90-talet. När vi hörde det tänkte vi att det här är något vi måste jobba på, säger Karl Wahlman, verksamhetsledare för Funktionsrätt Åland.
På återförsäljares hemsida ligger priset på en badrullstol runt 4.500 euro.
– I början av året lade jag ner mycket tid på att hitta sponsorer till rullstolen. Vi fick sex sponsorer och då fick vi ihop beloppet. Sponsorerna är viktiga, utan dem hade vi inte kunnat köpa in stolen, säger Alexandra Gamba, rättighetsutbildare vid Funktionsrätt Åland.
Varför gör ni det här?
– Målet är att alla ska kunna bada. Det är en utmaningen här på Åland att det finns en del som inte kan det just nu, säger Karl Wahlman.
De flesta kan inte ta sig fram på stranden eller i vattnet med sina vanliga rullstolar.
– De är inte gjorda för det. De kan rosta och vissa har eldrivna rullstolar. Den här stolen är bra utrustad för ändamålet, säger Karl Wahlman.
– Badrullstolen är enklare att köra i sanden med sina dubbeldäck och ska inte fastna i sanden som en vanlig rullstol, säger Alexandra Gamba.
Till för alla
Badrullstolen är tänkt att passa en bred ålders- och målgrupp.
– Stolen är till för alla som kan tänkas behöva använda den. För de som av olika orsaker har svårt att röra sig, säger Karl Wahlman.
– Vuxna, barn och unga ska alla kunna använda stolen, säger Alexandra Gamba.
Det krävs ännu lite arbete innan badrullstolen är redo att tas i bruk.
– Förhoppningen var att allt skulle vara klart redan nu. Målet är att rullstolen ska gå att använda här redan i sommar, säger Karl Wahlman.
Sedan en vecka tillbaka ligger en del av rampen på plats i vattnet som rullstolen ska köras ner på.
– Rampen ska få räcken på båda sidor och så ska den förlängas och anslutas upp till trädäcket. Just nu byggs ett tillgängligt omklädningsrummet. Det och stolens förvaringsutrymme måste bli klart innan den kan tas i bruk, säger Karl Wahlman.
– Räcket som ska sättas dit är viktigt. Man kan ta stöd på det när man går ner i vattnet, även om man inte själv behöver använda stolen. Det underlättar för andra än rullstolsanvändare att bada, säger Alexandra Gamba.
Första tillgängliga stranden
Genom införandet av badrullstolen blir Lilla holmen den första tillgängliga badstranden på Åland.
– Vi vill såklart att fler tar efter det här projektet, säger Karl Wahlman.
– Det finns även andra lösningar för att skapa tillgänglighet än att bygga ramper. Det finns till exempel badmattor som man kan använda, säger Alexandra Gamba.
Karl Wahlman hoppas att Lilla holmen ska bli ännu mer tillgängligt i framtiden.
– Det finns stegvisa planer för att göra stranden mer tillgänglig. Vi hoppas att det ska komma en grillplats och att toaletterna ska fixas, säger han.