Måndag, tisdag och onsdag blir bankfria dagar.
Riksförlikningsmannen Esa Lonka misslyckades med sitt medlingsbudpå onsdagseftermiddagen.
Nu tar fackförbundet Suora ut sina tjänstemän i konflikt.
NÄRINGSLIV Till skillnad från den förra bankstrejken använder fler bankkunder internet och automater för sina bankärenden. Det innebär att det i första hand är servicen till handlarna som blir lidande om strejken blir verklighet.
Problemet, ur banktjänstemännens perspektiv, är att arbetsgivarsidan följer industriavtalen.
- Ja, det är ju lönen det handlar om. Arbetsgivaren vill ge oss 0,5 procent. I början begärde vi ganska mycket, men jag vågar inte säga var det nuvarande budet ligger. Men arbetsgivaren har inte gått högre i sina bud eftersom de följer de andra fackförbundens påslag, och industriförbunden brukar vara riktningsgivande. Dessutom vill arbetsgivarna att avtalet ska gälla från den 1 december, men det förra avtalet gick ut den 1 oktober, säger Ann Carlsson, ordförande för fackförbundet Suoras regionala grupp på Åland.
Tre dagars strejk blir resultatet, varken mer eller mindre. Och eftersom man måste varsla om strejk två veckor i förväg, och inga sådana varsel är lagda finns det ingen risk för några längre stridsåtgärder.
- Och det finns ju tjänstemän som inte är anslutna, och de jobbar ju som vanligt, påminner Carlsson.
Men om alla använder nätbanker och uttagsautomater, kommer strejken att märkas alls?
-Nej, då märks det ju inte. Det kanske inte märks lika mycket som för några år sedan.
Men bankerna på Åland kan alltså inte göra något åt situationen?
- Nej, det här avgörs på riksnivå.
Drabbar det inte bara oskyldiga då?
- Och vem är oskyldig? Du som kund?
Exakt vad det innebär för bankerna är svårt att säga innan strejken bryter ut.
- Jag kan inte aboslut svara på vad som händer. Det beror på om vi får några störningar i datatrafiken. Det kan ha stor betydelse för om vi kan ge full service eller inte. Påverkas den kommer vi att ha stängt, men fungerar trafiken så har vi inte bestämt oss för hur vi gör. Man har sagt nu efter 15-mötet att man strävar efter att hålla de elektroniska tjänsterna igång, meen man kan inte garantera att det inte bli störningar, säger Håkan Clemes, vd för Andelsbanken.
Hur många är fackanslutna?
- Ungefär hälften. Sådant här är alltid beklagligt. Det är tredje part som drabbas, och jag hoppas nu att det inte blir några problem med löneutbetalningarna. Det är många som får lön den 15-16. Jag hoppas att det ska fungera.
Fredrik Granlund