Stadens bildningsnämnd skickade i höstas ut förslaget på ett nytt samarbetsavtal till Medis medlemskommuner. Ålandstidningen har tidigare berättat om de synpunkter kommunerna då lämnade.
Utifrån kommunernas åsikter har förvaltningen i staden gjort vissa korrigeringar i avtalsförslaget och bildningsnämnden behandlar ärendet på onsdag. Avtalet, som föreslås gälla retroaktivt från den 1 januari i år, skickas nu ut till kommunerna för godkännande.
I dag är hela Åland med i Medis-samarbetet. Men flera kommuner, bland dem Lemland, Jomala och Sund, har aviserat att de i år ska se över sin fortsatta medverkan. Eckerö och Sund har velat komplettera en av avtalsparagraferna med att även personer som bor i en kommun som inte är ansluten till Medis ska ha rätt att delta i kurserna till ett förhöjt pris. Det är nämligen en möjlighet som personer utan hemkommun på Åland redan har. Men det här är inget staden öppnar upp för.
”Förvaltningen anser att en kommuninvånare i en kommun på Åland har rätt att delta i vilken kurs som helst enbart om invånarens kommun är en Medis-ansluten kommun”, står det i beredningen till nämnden.
Laghänvisning
Staden lyfter här en paragraf i landskapslagen om medborgarinstitut som stipulerar att kommuner som utnyttjar medborgarinstituts tjänster också är skyldiga att betala en andel av institutets driftskostnader. Med andra ord: En kommun ska vara med och stå för en del av notan eller så får dess invånare inte gå kurserna – inte ens om de är villiga att betala en högre kursavgift.
Staden tar däremot in ett förslag från Vårdö i avtalet. Det handlar om att öppna en ny väg för kommunerna att göra sina röster hörda, det genom att ge en skärgårds- och två landsbygdsrepresentanter närvaro- och yttranderätt i bildningsnämnden när frågor som rör Medis behandlas.
Kökar har i sin tur föreslagit att elever under 15 år ska få delta i kurser om plats finns. Men också här pekar staden på lagen som säger att medborgarinstitut ska erbjuda utbildning och fritidssysselsättning till vuxna invånare.
”Däremot kan Medis utöver kurser för enbart vuxna också planera kurser där barn kan delta tillsammans med en vuxen”, skriver förvaltningen.
En av de större justeringarna i avtalsförslaget gentemot det gällande avtalet rör kommunernas finansieringsandel. 20 procent ska nu beräknas utifrån invånarantal och 80 procent enligt användning.
Fotnot: I artikeln om Medis-avtalet i måndagens tidning står det att bildningsnämnden godkänt bildningschefens förslag. Det stämmer alltså inte, nämnden behandlar ärendet nu på onsdag.