I dag är samtliga kommuner med i Medis-samarbetet. Rektorn Catharina von Schoultz känner till att flera kommuner nästa år ska ta beslut om sin fortsatta medverkan.
– Det är klart att det till viss del är oroväckande – men det är också förståeligt att man funderar på ekonomin i dessa tider och försöker vända på alla stenar. Fri bildning och Medis verksamhet är ju inte lagstadgade.
Hennes förhoppning är förstås att kommunerna ska landa i slutsatsen att Medis verksamhet är så viktig för dem att de inte avslutar samarbetet.
Ett nytt samarbetsavtal har skickats ut till kommunerna och i förslaget ingår att kommunrepresentanterna ska börja kallas till möten två gånger om året.
– Vi behöver ha en dialog för hur vi tillsammans ska utveckla samarbetet.
Inte utrett
Från Sunds sida har det sagts att kommunen – om man lämnar Medis – borde förhandla fram ett separat avtal som gör att Sundsbor ändå kan delta i kurserna mot en något högre kursavgift.
Rektorn ställer sig dock tveksam till att landskapslagen om medborgarinstitut ger den möjligheten. Det är en fråga som kräver mer utredning, säger hon.
– Det är oskäligt att man inte är med och delar på driftskostnaderna men ändå kan erbjuda Medis-utbildning till sina invånare.
Ett alternativ som förts fram i Jomala är möjligheten för en kommun att starta en egen Medisverksamhet med stöd från landskapet.
– Så kan man tänka sig att göra, men jag hoppas samtidigt att vi på Åland kan känna att det blir bättre om vi gör det här tillsammans, säger Catharina von Schoultz.
Vad innebär det om en eller flera kommuner går ur Medis, blir kostnaderna då högre för övriga?
– Det här är en solidarisk gemenskap – är alla med delar alla, faller någon bort blir det en större kaka för färre.