Alla fyra bor i dag i Dresden, Tyskland och är vänner sedan tidigare. För Margitta och Jürgen Liebeck är vistelsen på Åland deras andra medan Elke och Owe Kellman varit här fem gånger tidigare.
När Ålandstidningen träffar dem på tisdagen är de på museigården Hermas på Enklinge där landskapsregeringens säsongsvärd Anne Lind guidar dem genom gården som består av ett tjugotal byggnader med alla inventarier i ursprungligt skick.
Anne Lind berättar att gården ursprungligen är ett svenskt kronohemman och att de första anteckningarna om gården finns i jord- och skatteböcker från 1500-talet.
– Gården brann ner i början på 1800-talet och byggdes sedan upp i ursprungligt skick. I dag är gården i samma autentiska skick som den var då och syftet med det är att kunna visa upp hur människor levde förr i tiden, i stället för att bara kunna läsa om det i böcker.
Välbesökt
Under tisdagen kommer många nyfikna turister till Hermas för att titta.
– Det är någon här nästan varje dag. Det beror lite på väder och vind. Alla kanske inte känner till gården när de kommer hit, men om de åker förbi stannar de nog allt som oftast för att titta, säger Anne Lind.
Elke och Owe Kellman och Margitta och Jürgen Liebeck är på gården av olika anledningar. Elke och Owe Kellman berättar att de läste om museigården i en Ålandsguide, medan Margitta och Jürgen Liebeck kom till platsen för att hitta en cache.
Att paren, som alltså är bekanta hemma i Dresden, råkar befinna sig på Kumlinge den här veckan är dock bara en slump.
– Vi hade ingen aning om att de var här. Jag messade Elke för några dagar sedan och berättade att vi är på Åland, och då svarade hon att de också är det, säger Margitta Liebeck.
Vad tycker ni om gården?
– Det är väldigt intressant, säger Margitta Liebeck
– Ja, man får verkligen en annan bild av hur de levde förr i tiden, säger Elke Kellman.
Kevin Eriksson