För att pröva om Ålandsdelegationen (ÅD) har rätt i att det är statens behörighet att besluta om en skatt på överstora vinster i elbranschen kommer har landskapsregeringen lagt ett lagförslag som är i princip identiskt med det som den finska regeringen ämnar lägga.
Lagtingets partier stället sig positiva till att lagen som sådan, men i debatten fanns vissa skillnader i synen på huruvida det är smart att testa en lag som ändå bara är ettårig. Socialdemokraternas Camilla Gunell frågade flera av förespråkarna om vad konsekvenserna blir i händelse av att Högsta domstolen (HD) går på Ålandsdelegationens linje.
– Vi vill klarlägga behörigheten, där får vi se hur HD resonerar. Det som är allvarligt är att man plockade in en EU-rättslig dimension som är främmande för vårt system, svarade vice lantrådet Harry Jansson (C).
Ålandsdelegationen skrev i sitt utlåtande i frågan att skatten kan ses som en näringsskatt – vilket är en åländsk behörighet enligt självstyrelselagen – men menade att i och med att skatten har sitt ursprung i en EU-förordning så blir den statens behörighet. Harry Jansson menade att den tolkningen är uppseendeväckande.
– Man går förbi självstyrelselagens klara stadgande att behörighetsfördelningen inte ska påverkas av EU.
Vill inte ha omfördelning
Det enda parti som uttryckte missnöje med lagförslaget som sådant var Obunden samling. Gruppledare Marcus Måtar tyckte inte om att pengar ska omfördelas från företagen som gjort stora vinster.
– Egentligen är det enda bra med det här lagförslaget är att vi testar vår behörighet.Lagen handlar om att vi ska införa en retroaktiv skattelagstiftning, vilket man normalt inte vill ta i med tång i ett parlament. Förfarandet präglas av brådska och panik. Det finns ingen förutsägbarhet och det handlar om att vi bestraffar de företag som har gjort det bra, må vara för att marknaden fått fnatt och det blivit krig. Men vi bestraffar de som tjänar pengar och tar de pengarna för att omfördela till dem som har behov.
John Holmberg (Lib) uttryckte viss förståelse för inställningen, men menade att i den uppkomna situationen med rusande elpriser var lagen nödvändig.
– Vad är alternativet till det här lagförslaget? I det här fallet förstår jag ändamålet och syftet, sade Holmberg
– Det var en utmärkt fråga. Om jag får bestämma helt själv skulle jag kanske inte driva det här så hårt och stressat just nu. Vi skulle egentligen inte behöva göra något alls nu. Om Finland inför lagen så kan vi pröva om den gäller här också, svarade Måtar.
”Går i grå fotsteg”
Hållbart initiativs Simon Holmström tyckte inte om de obundnas argumentation.
– Till skillnad från Ob ser alla övriga partier positivt på skatten. Det är anmärkningsvärt att Ob så klart och tydligt går i marknadsliberalismens grå fotsteg när mans säger att marknaden ska få styra. Det är ett ganska rått tänkande. Vad han man då för tankar om hushållens möjlighet att brygga över krisen?
– De energipriser vi ser i dag är en produkt av flera politiska beslut som skedde långt innan kriget. Den gröna omställningen är en av de bidragande orsakerna och avregleringen som EU gått inför en annan. Energipriserna dragit iväg med stundtals flera hundra procent redan innan kriget bröt ut. Det är så enkelt att stå här och säga att det beror på Ukraina, svarade Stellan Egeland (Ob).
Det resonemanget köpte inte Holmström.
– Tittar på varför vi har inflation i dag är det på grund av de stigande energipriserna som kommer av Rysslands invasion. Det är vad forskningen säger. Jag kan inte riktigt förstå varför Ob tar avstånd och förminskar den betydelsen när den så tydligt uttrycks. Klart att det finns andra orsaker, men den stora merparten beror på Europas beroende av fossil energi från Ryssland.
Oro för vindkraften
Flera ledamöter uttryckte en oro för vad energiskatten, om den konstateras vara statlig behörighet, kan betyda för satsningen på havsbaserad vindkraft runt Åland och de tänkta intäkterna från vindkraften. Harry Jansson menade att detta var en av anledningarna till varför LR vill lägga fram en egen lag och få behörighetsfrågan prövad.
– Det är upp till detta parlament inom en rimlig tid ska man ta ställning till hur vindkraften ska bidra till vårt samhälle. Då kommer näringsskatteinstrumentet att vara av central betydelse i vägvalet, sade Jansson.
Lagen ska nu behandlas av finans- och näringsutskottet, men också självstyrelsepolitiska nämnden ska ge ett utlåtande över frågan.