Beppe Lindström packar sina väskor och tar den höga hatten i handen för att iklä sig rollen som trollkarlen Beppino il Mago två gånger i december. Då bjuder han på sin föreställning ”En förtrollad skärgårdsjul” på Brändö.
– Jag tycker mycket om julen som tradition och ville göra en föreställning i vinter. Så då kopplade jag ihop det, säger han.
Trolleriintresset väcktes för omkring tio år sedan när Beppe Lindström fick en bok om ämnet av sin pappa Daniel Lindström. Den var något svår att ta till sig för den lille pojken, men nyfikenheten gjorde att han fortsatte att bläddra i den.
– Jag kunde se en instruktion i boken, men förstod den inte. Det kom mer med åldern.
Det han först testade på allvar var buktaleri – som är räknas som en trollkonst.
– Jag kom hem en dag och såg hur han satt och övade med en raggsocka på handen, säger Daniel Lindström.
Genom åren har många säkert sett Beppe Lindström med sina buktalardockor, han har framträtt vid olika evenemang många gånger. Men nu är det inte bara buktaleri, sedan ett tag tillbaka satsar han allt mer på andra former inom trollerikonsten.
Bild
16-åringen övar tricks upp till åtta timmar varje dag. Tid finns, efter att han gick ut nian tog han ett sabbatsår där han utvecklar sin scenpersonlighet tillsammans med sin pappa, etablerad regissör som nu viger sin tid åt sonens utveckling.
– Julshowen blir lite som en avslutning på höstens arbete, säger Daniel Lindström.
Kombinerar konstformer
Under hösten beställde Beppe Lindström nya grejer från Danmark till sina koffertar.
– Ett talande block, stora korteffektsexperiment och ljus som gör coola grejer till exempel. Vi valde ut saker med stor noggrannhet efter att jag studerat grejerna och effekterna i en trolleributik.
2016 regisserade Daniel Lindström en turné med en svensk trollkarl och det var också då sonens intresse på allvar väcktes. Nu vill man förena pappans teaterkunnighet med Beppe Lindströms fingerfärdighet.
– Trollkarlen jag följde med då var ingen teatermänniska. Det här är ett sätt att förena två konstformer. Tar man in det kan man få starka förutsättningar för tricksen och det här är första gången jag jobbar med Beppe som en artist. Det gick inte riktigt förut, men nu har mognaden kommit. Förut svalde liksom tricksen honom, beskriver Daniel Lindström.
– Jag upplever själv att det i den här showen händer nya saker i och med skådespeleriet, säger Beppe Lindström.
Bild
Berätta mer om ditt alias, Beppino il Mago. Vem är han, hur skiljer han sig från Beppe?
– Jag och Beppino är nog väldigt olika. Jag kan sitta still och tänka, hos honom händer det mycket hela tiden.
Daniel Lindström inflikar:
– Det är lätt för Beppe att hamna i sig själv. Vi har tränat mycket på den här utmaningen att bli Beppino.
Hur har din karaktär utvecklats?
– Beppino växer fram under tiden vi arbetar. Tidigare var han mer en presentatör, nu är han som en vardagskaraktär utöver det vanliga.
Ett sjätte sinne
För skribenten kan det upplevas som frustrerande att se en magiker när man inte förstår hur tricksen går till. Och fler sådana representanter brukar finnas i publiken, enligt Beppe Lindström.
– Det finns olika typer. De som blir upprörda och söker sig till tricket, andra som bara säger ”wow” och de som inte bryr sig alls.
Men en scenkonstnär lägger inte fokus på det.
– Man måste göra sitt bästa. Jag kan inte tänka så mycket på det utan att alla är där för att se trolleri. För mig handlar det om att fila bort och inte avslöja hur jag gör.
– De som försöker berätta efteråt hur han har gjort har nästan alltid fel, inflikar Daniel Lindström med ett skratt.
Daniel, känner du till hemligheterna med tricksen?
– Ja, annars blir jag en dålig regissör.
– Han har ett sjätte sinne för trolleri! Men det som är bra med att han vet hur allt går till är att han kan fokusera på the showmanship (det artistiska, reds anm.), säger Beppe Lindström.
Tricksen lär han sig, utöver den flitiga övningen, genom att hämta inspiration från andra magiker. Han följer till exempel världsmästerskapen där nationer gör upp om vem som är bäst på att förvilla.
– Det är viktigt för mig att utvecklas och bli bättre hela tiden, då är det bra att följa de bästa. Hur rör de sig? Hur gör de effekterna starkare?
I föreställningarna på Brändö är det alltså Beppino il Mago som kliver ut på scen.
– Han är i en stuga och gör julkul för sig själv och för publiken. Det kommer inputs hela tiden och blir upptakter till effekter, beskriver Beppe Lindström.
– Interaktionen med publiken är viktig. Det blir som ett första julfirande som vi gör tillsammans.
Föreställningarna sker på Åva bygdegård den 9 december och Torsholma bygdegård den 16 december. Om det blir en fortsättningen får tiden utvisa, säger Lindströms.