Det var på onsdagseftermiddagen förra veckan som besättningen på Viking Lines ms Gabriella under en blackout förlorade manöverförmågan över fartyget varpå hon gled ett par hundra meter föröver och skadade kajen vid Allas Sea Pool i Södra hamnen i Helsingfors.
Fören på Gabriella fick stålskador och viss elektronik behövdes ses över varför hon efter en första reaparationsinsats för egen maskin under helgen kunde köra till Åbo och sedan vidare till varvet i Nådendal.
Nu har Olycksutredningscentralen fått olyckan på sitt bord och har startat en preliminär utredning, en första insats som görs för bedömning om olyckan ska utredas vidare eller om man släpper den.
– Våra experter ska gå ombord nu på eftermiddagen (läs: i går) för att fortsätta med utredningsåtgärderna, som att intervjua besättning och kontrollera fartyget, säger Risto Haimila, ledande utredare före sjöfartsolyckor.
Gled i 2,5 minuter
Händelseförloppet står ganska klart för Olycksutredningscentralen, precis som för rederiet.
– Den viktigaste frågan för oss är varför det hände, det finns några öppna frågor kring den saken.
Risto Haimila uppskattar att ms Gabriella gled ett par hundra meter i ett par knop, vilket gör att fartyget drev cirka 2,5 minuter före hon stötte emot kajen.
– Ganska mycket kan hända på kort tid. Det vore intressant att få veta varför det gick som det gick, det ser ut som det kanske varit något mindre problem med elsystemet före blackouten. Båten förlorade troligen inte strömmen som man tänker i en vanlig blackout där alla system går ner.
Om hon hade hunnit vända ut i bassängen före blackouten, kan du säga något om hur allvarlig olyckan då hade blivit?
– Jag vill inte spekulera i det. Men det man kan säga är att på öppet hav utan annan trafik finns tillräckligt med utrymme att ta hand om problemet. Men om något händer i skärgården, som vid Julgrund med Amorella, är riskerna alltid större. Och tänker man på hamnen i Helsingfors är det ett litet område med ganska stora fartyg i närheten. Det finns inte så mycket utrymme att vända där.
Preventiva åtgärder
En del av syftet med utredningen är att i framtiden kunna ta fram preventiva åtgärder. Som när Viking Grace hösten 2020 i stormen gled upp mot land strax söder om Mariehamns hamn – vindmätare flyttades senare för att minimera risken för liknande situationer.
– Alla parter vill göra systemen säkrare. Vi har haft ett bra samarbete med Viking Line och alla har vi samma mål och syfte med en utredning, säger Risto Haimila.
Beslutet om Olycksutredningscentralen går vidare till en full utredning fattas troligen senare i veckan.
– Det beror lite på vilken information experterna får i dag.