Men den discgolfbana som finns i Västerkalmare nu – och där Europatouren tävlade i somras – behöver inget bygglov, enligt kommunen.
Edgar och Magnus Kalm ansökte 2021 om bygglov för uppförande av en 18 håls discgolfbana med tillhörande faciliteter i Västerkalmare. Ett bygglov beviljades av Jomala kommun. 19 grannar besvärade sig sedan mot det beslutet.
Ålands förvaltningsdomstols avgörande gavs under måndagen. Man upphäver byggnämndens beslut om bygglov och återförvisar ärendet för en ny och lagenlig behandling.
Byggnämndens beslut var felaktigt på så många sätt att Ålands förvaltningsdomstol ägnar mer än fem sidor i sitt beslut åt att gå igenom dem. Domstolen sammanfattar det sedan med att beslutsunderlaget var bristfälligt, att hörande av kommunstyrelsen försummades och att grannarna underrättades på ett otillräckligt sätt. Det framgick inte heller tillräckligt klart av beslutet vad tillståndssökandena är berättigade och förpliktade till, vilka områden som berörs av beslutet eller hur beslutet förhåller sig till generalplanen och detaljplanen. Dessutom var beslutsmotiveringarna bristfälliga, enligt domstolen.
”Inte bygglovspliktig”
En discgolfbana byggdes på platsen sommaren 2021, trots att besvär lämnats in mot bygglovsbeslutet. Flera tävlingar har sedan dess hållits där, bland annat när Europatouren i discgolf kom till Åland i somras.
Enligt Jomalas kommundirektör Christian Dreyer är den nuvarande banan inte bygglovspliktig.
– Det som finns där i dag är inte det som man sökt bygglov för. Man sökte bygglov för bana och konstruktioner. Det man sedan byggde var sådant som inte kräver bygglov, som att sätta upp discgolfkorgar, säger han.
Varken Christian Dreyer eller kommunens byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström kunde kommentera innehållet i Ålands förvaltningsdomstols beslut under måndagen eftersom de inte tagit del av det än.
”Har inte vidtagit åtgärder”
Vicehäradshövding Patrick Donner har biträtt grannarna juridiskt i ärendet. Inte heller han hade sett förvaltningsdomstolens beslut när Ålandstidningen kontaktade honom under måndagen.
– Men jag kan helhjärtat hålla med Jomala kommun om att handläggningstiden i domstolen är för lång, säger han.
Hur kommenterar du att en discgolfbana redan har byggts?
– Det är det ingen annan än Jomala kommuns byggnämnd och byggnadsinspektion som förstår. De säger att det inte är fråga om en bana som kräver bygglov. Men om man planerar en 18 håls discgolfbana och sedan bygger en sådan på samma område är det svårt att se hur det ena inte är det samma som det andra.
– Grannarna skrev flera gånger under 2021 och 2022 till byggnadsinspektionen om detta, men där har man inte vidtagit några åtgärder – nämnden tog inte ens upp skrivelserna till behandling. Byggnadsinspektionen har en lagenlig skyldighet att vidta åtgärder vid svartbyggen och att sätta stopp för dem. Det har man struntat i, säger Patrick Donner.
Byggnämnden i Jomala ska även ersätta en del av grannarnas rättegångskostnader, enligt förvaltningsdomstolens beslut. Summan som nämnden ska stå för uppgår till 3.000 euro.