Marika Björkman vid Landskapsrevisionen har granskat Fordonsmyndighetens kärnverksamhet och konstaterar att om landskapsregeringen vill att myndigheten ska gå på plus i framtiden kan det bli nödvändigt med både höjda avgifter och minskade kostnader för att täcka underskott som orsakats av avskrivningar.
I revisionen konstateras också att nyckelpositionerna inom verksamheten inte har någon backup vilket gör verksamheten sårbar. Utbildningskraven för att jobba på myndigheten är höga och bristen på behörig personal gör det svårt att nyrekrytera.
Systemet med preliminärbokade bokningstider är bra för kunderna, men gör att resurserna binds tre månader framåt och för kunder som behöver akuta besiktningstider kan det verka som att det inte finns lediga besiktningstider inom en överskådlig framtid, skriver Marika Björkman.
Myndigheten behöver också ta fram ett system för kunder som uteblir från besöken så att det inte ökar den administrativa bördan.
Snabbare digitalisering
Digitaliseringen är fortfarande en utmaning, skriver Marika Björkman.
– Den nuvarande plattformen för fordonsregister, kassa och bokningssystem är föråldrad och systemstödet är begränsat, vilket är en risk för verksamheten. Arbetet med ett nytt system behöver inledas så fort som möjligt.
Även gällande körkort finns det stora digitala utmaningar, konstaterar Marika Björkman.
– Processerna som borde digitaliseras har kartlagts och det konkreta arbetet borde inledas så fort som möjligt.
Dessutom nämns att det behövs en ny upphandling för registerbrickor, utrymmen och utrustningen för teoriproven behöver förbättras och lagstiftningen behöver ses över.
Syftet med effektivitetsrevisionen är att se om myndigheten bedriver sin verksamhet effektivt, ändamålsenligt och enligt lagen.
”Jämfört med Finland är våra avgifter låga”
Priset för en besiktning på Åland är lågt jämfört med resten av landet.
Per Eriksson, myndighetschef vid Fordonsmyndigheten, säger att det finns utrymme för att höja avgiften för besiktning om landskapsregeringen beslutar att inkomsterna måste öka.
I dagsläget är avgiften för besiktningen av en personbil 45–55 euro, inklusive avgaskontroll.
– Jämfört med Finland ligger vi väldigt lågt. Det finns lockpriser i Finland, men om man går hela vägen och bokar blir det dyrare i Finland, säger myndighetschef Per Eriksson.
Han ger exempel på ett pris för besiktning under förmånlig tid på 49 euro i Finland där en kostnad på 50 euro för lagstadgade kontroller tillkommer när man väl klickar på bokningslänken. Normalpriset är 60 euro plus 50 för de lagstadgade kontrollerna.
– Det är lockpriser som de har för att de är konkurrensutsatta.
Anledningen till att man skulle behöva höja priserna på Åland är avskrivningar för det digitaliserade körkortsregistret, säger Per Eriksson.
Landskapsrevisionen nämner också bristen på behörig personal. Per Eriksson säger ändå att personalsituationen är bra just nu, men håller med om svårigheterna vid nyrekrytering. För att bli besiktningsman krävs en teknikerexamen på högskolenivå, en utbildning som inte går att få på Åland.
Digitaliseringen, något som landskapsrevisionen anser att måste komma i gång, ska inledas under 2024.
– Vi har ett 40 år gammalt datasystem, och det är budgeterat att inledas i år.
Per Eriksson säger att digitaliseringen kan ta två–tre år.
Digitaliseringen leder till avskrivningar, kan det också innebära höjda avgifter?
– Ja, det kan det. Men jag anser att det finns utrymme att höja våra avgifter lite och ändå vara billiga.