Sedan 2021 har det varit klart att sjöbevakningen ska få ett tillskott i sin flotta. Den nya isgående RV-båten är en av sju av sin modell. Under hösten har sjöbevakningen genomgått skolning för att kunna arbeta på den nya båten. Tanken är att öka möjligheterna som inte tidigare funnits med den gamla flottan. De äldre båtarna har sämre möjligheter att vistas längre perioder ute i skärgården. Med åtta hytter och ett kök ombord kan man nu planera turer där övernattning ombord ingår.
– Egentligen fyller den nya båten inte ett behov vi på kustbevakningen känner att vi har haft men den tar bort tidigare begränsningar vi har haft i planeringen. Nu behöver vi inte åka hem till kvällen, säger Robert Karlsson.
Båten är 20 meter lång och har en bredd på 6,3 meter vilket gör den till den största i flottan.
– Den har ett djupgående av ungefär 1,5 meter vilket är ganska bra med tanke på vad båten väger och hur stor den är, säger Andreas Brink.
Motorerna ger tillsammans en effekt på 1340 kilowatt vilket motsvarar ungefär 1800 hästkrafter.
Så hur snabbt kan ni då köra med den nya båten?
– Det kan jag inte svara på. Det är yrkeshemligheter men jag kan säga att den kan köra 15 knop snabbare än vad vi tidigare har haft kapacitet till, säger Robert Karlsson.
Vad är det tänkt att ni ska göra med den nya båten? Kommer den vara specialiserad för något?
– Nej det är den inte, utan den kommer vara en multibåt som klarar av det mest. Först och främst kommer den röra sig i den åländska skärgården under sommaren eftersom det är där vi känner att den behövs mesta. Det som den här klarar av bättre än tidigare båtar är miljöbekämpning. Den är utrustad med en avancerad radar som kan upptäcka olja i vattnet och till och med berätta ungefär hur tjock oljan är. Själv har jag bara sett funktionen simulerad ännu.
Kanske en grill?
Just nu pågår ett arbete med landskapsregeringen för att reda ut vad för olika behörigheter sjöbevakning på Åland har och vilka den finska har när det kommer till miljöbekämpning. Tidigare har den finska kustbevakningen gjort mycket arbete på åländskt vatten. Den nya båten kommer att vara en viktig pusselbit i att överföra mera ansvar till den åländska sjöbevakningen.
Båten är även utrustad med både en pulversläckare och en vattenkanon för att kunna släcka bränder till sjöss. På styrbord sida finns en kran som har en räckvidd på 20 meter från däck. I aktern finns det möjlighet att ha en vattenskoter men den kan även avlägsnas i utbyte mot ett större däck. Mycket av tekniken ombord är sådant som funnits sedan tidigare men nu är mera utvecklad för att öka räckvidden. Ombord finns en ”pneumatic line thrower” som kan användas för att kasta över en lina till en annan båt med hjälp av gas.
Under däck finns ett kök med ihopsittande sociala utrymmen. Köket är utrustat med en induktionshäll och diskmaskin.
– Nästa steg är att installera en grill uppe på däck, skämtar Andreas Brink.
Lång hållbarhet
På väggen i det sociala utrymmet finns en skärm som används för att kunna läsa av olika instrument. Det möjliggör för hela besättningen att vara under däck men ändå håll koll vad som som händer utanför båten.
Hur lång livslängd har en sådan här båt?
– Jag skulle säga 20 plus år men det är svårt att säga. De flesta båtar får uppgraderingar under sin livslängd som håller dem aktuella längre. Vår andra RV-båt är ungefär 25 år gammal men den håller fortfarande måttet.
Vad skulle ni säga att är det viktigaste för att vara säker när man är ute med båt?
– Att kolla att man har flytvästar ombord och i skick. Lagen säger att man endast behöver ha med dem i båten men vi rekommenderar alltid att man har på sig dem hela tiden. Det spelar ingen roll hur duktig simmare eller båtförare man är, det finns alltid utomstående faktorer som man inte kan påverka som kan sätta en i sjönöd. Sen ska man också tänka på promillehalten även fast den är högre till sjöss än på land. Man ska alltid vara i körbart skick för att vara säker för en själv och för andra, säger Robert Karlsson.