På torsdagskvällen samlas medlemmar i Ålands biodlarförening och diskuterar den uppkomna situationen på Brändö. Ordförande Yngve Påvall redogör för vad man vet: Varroakvalster har hittats i två kupor i samma biodling och på måndag ska prover tas på resterande kupor på Brändö.
Hur Brändö fick varroa är ännu inte klarlagt, men man vet att kvalstret hittades på Houtskär i Åbolands skärgård i våras. Det är möjligt att bin har flugit emellan och och smittat varandra. Varroa smittar bara direkt mellan levande bin, säger Torbjörn Eckerman.
– Det var inte helt oväntat att det skulle hända. Eftersom det har spridit sig runt hela resten av jordklotet, så varför skulle det inte komma hit? Det var tur i oturen att det hände så långt bort från resten av Åland.
Saknar myndighetsansvar
Nu hoppas biodlarföreningen att varroaspridningen ska få landskapet att se betydelsen av att Åland är varroafritt.
– Vi har flera gånger försökt få landskapet att informera om det på sina hemsidor. Man har försökt knuffa över ansvaret på oss som ideell förening. Men det där måste ju de som är myndighetspersoner kunna ta ansvar för, säger Torbjörn Eckerman.
– Jag tror att vi behöver ruska om LR lite mer, säger Yngve Påvall.
Ekonomiskt värde
Åland säljer äpplen till ett värde av sex till sju miljoner euro varje år. Torbjörn Eckerman säger att man räknar med att pollineringen utgör cirka 60 procent av det värdet.
– Bara pollineringen är värd tre, fyra miljoner euro årligen. Vi är beroende av att ha en god pollinering på en växande äppelodling.
En större varroaspridning på Åland skulle få många biodlare att sluta, menar han. Bekämpningen kräver mycket arbete i exakt rätt tid och innebär behandling med syror och kemikalier. Dessutom orsakar kvalstret en större vinterdödlighet bland bina.
– Att många lägger av är den största faran, säger Torbjörn Eckerman.
Bara bina skadas
Ben Leroux är noga med att betona att varroa inte påverkar honungen och inte kan skada människor.
– All honung som köps i butik och inte är från Åland kommer från bin med varroa. Det är ingen fara. Det är bara bina som tar skada.
Att Åland länge varit varroafritt har också haft en viss betydelse marknadsföringsmässigt, säger Torbjörn Eckerman.
– Det betyder att i och med att vi inte behöver använda några kemikalier över huvud taget finns det ingen risk att vi har någon kontaminerad honung heller. Vi har i princip så ren och ekologisk honung man kan ha.