De boende vid Öjvägen i Eckerö har länge velat att den två kilometer långa byvägen över Främstön till Mellanön ska förbättras och bli kommunal. 2006 bildades en styrelse för väglaget och hösten 2019 skrev man ett avtal med kommunen. Enligt avtalet skulle kommunen ta över vägen efter att väglaget stått för grundförbättringar.
En entreprenör anlitades och ombyggnationen genomfördes. Men trots det fick väglaget 2021 avslag på sin anhållan om kommunalt övertagande. Kommunens motivering var att renoveringen inte är gjord enligt kommunalvägsstandard, dessutom saknades tillstånd från markägare.
Väglaget har å sin sida hävdat att renoveringen uppfyller kraven i avtalet, och att kommunstyrelsens uppträdande är en ren obstruktion mot väglaget och befolkningen.
Konflikten mellan väglaget och kommunen har blivit allt mer infekterad. Även internt bland väglagets 150 delägare har missnöjet grott. I september 2021 kulminerade spänningarna vid ett informationsmöte som slutade med att kommunstyrelsens ordförande Jan-Anders Öström avbröt sin medverkan och gick sin väg.
Urartat möte
Närmare 20 hushåll med fasta boenden finns vid Öjvägen, i ett av dem bor läraren Christer Andersson. Han var från början skarpt kritisk till vägprojektet och tillhörde byns ”anti-falang”.
– Vägen skulle varit klar våren 2020, det var den inte. Jag tyckte att tempot var ofattbart långsamt. När vägen sedan renoverats upplevde jag att den var gropig, knölig och svår att ta sig fram på. I samma veva kom räkningen. Som boende är man beroende av vägen, jag var arg. Grannar diskuterade och det hölls slutna möten. Konflikten med väglagets styrelse var våldsamt infekterad, säger han.
Christer Andersson var med vid informationsmötet i september och en av de som ställde kritiska frågor till styrelsen. Men till sin förvåning var svaren mer resonliga än vad han hade förväntat sig.
– Styrelsen hade korrekta utläggningar, deras förklaringar till allt som skett var plausibla.
Christer Andersson började fundera och kom till en insikt.
– När folk blir så pass oense om en byväg att man slutar hälsa på varandra och utmålar varandra som skurkar har det gått för långt.
När väglagets styrelse efterlyste någon som kunde försöka medla åtog han sig uppdraget.
– Kort och gott därför att jag är en pragmatisk och praktisk människa som vill ha lösningar.
När väglagets styrelse höll stämma innan årsskiftet valdes Christer Andersson in som ny medlem. Han säger att styrelsen är medveten om att vägen har haft några brister. En del av dem är åtgärdade och andra ska bli åtgärdade.
– Lite sprängning ska göras och det ska läggas en trumma där det finns risk för översvämning.
Ord mot ord
Kommunens besiktningsman har pekat ut brister som behöver åtgärdas på Öjvägen. Innan januaris slut ska väglaget svara på kommunens förfrågan huruvida man avser att åtgärda bristerna.
I kommunstyrelsens senaste protokoll står det att väglaget har till den 15 juni 2022 på sig att åtgärda de brister kontrollanten har påtalat ”med reservation för att även andra fel och brister som inte ännu dokumenterats kan uppdagas vid fortsatta syner av projektet”.
– Vi anser att vi har uppfyllt vår del av avtalet. En stor fråga för oss har varit att få tillstånd av markägarna, nu är det löst, säger Christer Andersson.
– Kommunens besiktningsman vet vad han pratar om så det är inte något underkännande av hans kompetens. Men utlåtandet är löst hållet, det är inte specificerat. Det har inte gjorts en egentlig besiktning där både entreprenören, väglaget och kommunen har medverkat. För varje sektion av vägen ska det finnas en anmärkning och vad den består i. Alla ska vara närvarande och medvetna om det, och så ska det finnas en tid för rättelse.
Hoppas på snar lösning
Vad bottnar konflikten egentligen i?
– Det är definitivt så att kommunen och väglaget tolkar avtalet och vägstandarden på olika sätt, där borde man hitta en gemensam överenskommelse. Det är hela tiden ord mot ord. Jag vägrar tro att det skulle finnas politiska orsaker.
Vilka ekonomiska konsekvenser får striden?
– Det har blivit dyrare. I väntan på att vägen ska bli kommunal och asfalteras har vi varit tvungna att lägga på extra grus för att den ska vara körbar. Väglaget har anlitat konsulter, det har kommunen också gjort. Allt det här har kostat jättemycket pengar. Exakt summa är svårt att uppskatta men säkert har väglaget haft extrautgifter på 10.000 euro. Asfaltpriset åtminstone fördubblats sedan 2020, en kostnad som kommunen får bära. Jag som själv jobbar i skolvärden kan bara tänka mig vilka resurser pengarna hade kunnat användas till.
– Som boende känns det ibland som att man är spelbrickorna som finansierar allting. För min del betalar jag en avgift på 1.350 euro. Vi som är fast boende betalar nästan tre gånger mer än stugägarna. Men den kostnaden visste vi om.
Vad tycker du att kommunstyrelsen borde göra?
– Ta tre djupa andetag och sätta sig ner och prata med oss. Det vore bra om vi kan glömma vad som har varit och sagts, att dra ett streck över det och tänka framåt. Öjvägen har stor betydelse för kommunen, området har en enorm potential.
Christer Anderssons förhoppning är att man hittar en lösning med kommunen och har en asfalterad väg till sommaren.
– Jag vill inte ens tänka på ett annat scenario. Ger kommunen avslag igen kommer jag känna mig rejält hjälplös, säger han.
Här är kommunens lista på anmärkningar
– De ursprungliga, av kommunen godkända ritningarna, har inte följts. Ett flertal förändringar av vägens sträckning i höjd och sidled har gjorts, endast en är godkänd av kommunen.
– Någon terrass byggdes inte utan den gamla Öjvägen utjämnades och därefter påbörjades påkörningen av förstärkningslagret.
– I första skedet var förstärkningslagret för smalt och har därefter breddats. För att kontrollera detta måste provgrävningar utföras.
– Förstärkningslagret är för tunt på platser där berg finns i vägbanan.
– Nya kontroller av höjderna på vägen krävs. Det har tidigare uppmätts skillnader på upp till 44 centimeter.
– Då vägombyggnaden inte utpålades i terrängen och väglagets entreprenör inte har mätutrustning i maskinerna krävs en extern kontroll.
– Bärlagret om 0-64 mm-grus hade behövt justeras till rätt höjd innan 0-32 mm-gruset påfördes. Så skedde inte.
– Har begärts att få sållkurva på 0-32 mm-gruset innan påförning. Så skedde inte.
– En hel del dikessprängningar återstår att utföra och på vissa platser i vägbanan måste sprängningar göras, eller att vägbanan höjs upp med grus.
– En del branta glidytor i vägkroppen har inte sprängts.
– Huggningar återstår att göra på så gott som hela vägsträckan.
– El- och telefonstolpar måste flyttas.
– Diken är för grunda på flera platser.
– Trumläggning saknas på någon plats.
– Trumma fel lagd, det kan vara flera.
– Utlopp från trummor måste kontrolleras eftersom det finns oklarheter.
– Släntkontroll måste utföras på några platser.
– Lera med vass har använts i slänter, det kommer resultera i att slänten sjunker då leran torkat och spruckit sönder.
– Vägområdet är på vissa platser 14 meter, vägrätten är tio meter.
– Vändplan är för liten.
– Siktsträckor för horisontal- och vertikalsikt har inte redovisats.
– Begärd kvalitetssäkring saknas.
– Vägräcken behövs vid en sektion.
– Balansen på vägen ska vara på rätt nivå då den blir färdigställd.
Kommunens kontrollen utfördes 2020.