Bakom bolaget Solpark Åland står förutom Patrik Törnroos även Jan-Erik Eriksson.
– Vi äger Solel Åland till lika stora delar och man kan säga att det här är en spinoff på det. Vi har funderat på solparker i många år redan och hittade sedan det här området, säger Patrik Törnroos.
Vad är det som gör det lämpligt för en solpark?
– Den främsta orsaken är närheten till nätanslutning. Det finns en transformatorstation nära, och både Kraftnät Ålands och elandelslagets ledningar går precis i anslutning till området.
Förordar ansökan
Mark- och vägfrågorna är redan lösta – bolaget har slutit ett avtal med Lemland-Lumparlands församling om att få arrendera ett totalt fem hektar stort område i Prästgården by.
– Kör du genom byn med Lemlands prästgård till vänster finns ett avverkat område strax efter det, det har varit en farm där förr, säger byggnads- och miljöinspektör Johan Willstedt, som är den som berett ärendet i kommunen.
Området är i generalplanen reserverat som glesbebyggelseområde och enligt Johan Willstedt finns varken några kända fornminnen eller skyddsvärda biotoper på den aktuella platsen. Hans förslag är att nämnden ska bevilja bygglov för solparken och för två transformatorbyggnader på vardera tolv kvadratmeter.
Om ett år
Enligt beredningsmaterialet inför nämndens möte karaktäriseras anläggningen av att den inte är placerad vågrätt direkt på marken, att den upptar en betydande yta och att den beräknas ha en effekt på cirka fyra megawatt.
– Den ser ut i princip som alla andra solparker, med stativ – oftast i metall – som trycks ner i marken. Den optimala lutningen på panelerna är på runt 30 grader och höjden är runt tre meter, säger Patrik Törnroos.
I planerna ingår anläggandet av någon form av ängsmark för att främja biodiversiteten på området.
Arrendeavtalet med församlingen är på tio år med option till förlängning på ytterligare tio år och därefter förtur till arrendet. En sådan här park står i 30-40 år, säger Patrik Törnroos, men formaliteter gjorde att man skrev arrendeavtal för en kortare tid än så för att komma vidare i processen.
– Vi har också möjlighet att frångå arrendeavtalet om det inte går att förverkliga planerna.
Om ni får grönt ljus, vad är då tidsplanen?
– Målsättningen är i så fall att vi kan starta upp projektet hösten 2023. Före det tror jag inte att vi har någon byggstart eftersom vi har fullt upp på Solel Åland. Vi måste ha kapacitet att bygga och montera och i november gör vi Ålands största solcellsanläggning hittills på Maxinge.
Ett första steg
Det Solpark Åland Ab gör just nu är att lägga grunden till projektet, säger Patrik Törnroos. Bolaget ägs liksom Solel Åland till lika stora delar av honom och Jan-Erik Eriksson.
– Tanken är att det ska komma med andra ägare och att eventuellt i framtiden göra det till ett ”allmänägt” bolag, med ett spritt ägande med många ålänningar i ägarkretsen, men det får vi se.
Hur går tankarna kring det senare?
– Först ska vi starta upp och försöka finansiera solparken, men givetvis skulle det vara intressant om man skulle kunna förverkliga det här i åländska händer i stället för att ha utomåländska bolag som gör det. Man kanske skulle kunna göra det till ett folkägt bolag på sikt – men dit är det långt.
Hur stor investering rör anläggandet av solparken sig om för er del?
– Det är svårt att säga just nu eftersom prisnivåerna på montagematerial, paneler och sånt varierar så mycket. Fullt utbyggt pratar vi kanske om 3,5 miljoner euro.
– Möjligheten att få stöd av landskapet är ju också lite oklar just nu, det är politiska beslut som ligger till grund för det.
Flera planerar
I juni skickade landskapsregeringens infrastrukturavdelning ut anvisningar för hantering av just solcellsparker. Johan Willstedt säger att det varit ett speciellt ärende att behandla.
– Vi har inte haft något sådant här i den här storleksordningen som vi prövat tidigare.
Som Ålandstidningen berättat tidigare finns flera aktuella solparksprojekt på Åland, bland annat har flera bolag – Neoen Renewables Ab, OX2, Ilmatar och Falck Renewables – riktat formella intresseanmälningar till Landskapets fastighetsverk om att få arrendera mark på Stornäset i Grelsby, Finström för en tilltänkt solcellspark på mellan 30-50 hektar. Beslutet om utarrendering kräver lagtingets godkännande.