- I det stora hela ett bra budgetförslag - men det kommer alldeles för sent. Därför tvingas man bränna slut på de sparade pengarna.
Gun-Mari Lindholm (Ob) och de övriga i oppositionen är, inte helt oväntat, kritiska till landskapsregeringens budgetförslag.
POLITIK Det blir mest ris när oppositionens representanter kommenterar budgetförslaget.
Gun-Mari Lindholm tycket att det i det stora hela är ett bra förslag - om det inte hade varit för den lilla detaljen att det kommer för sent.
- Det här förslaget borde ha kommit för 2008 eller senast för 2009. Nu är det alldeles för sent och därför töms både utjämningsfond och kassa till 2012 - om vi fortsätter som nu.
Måste ta banklån
Det medför, påpekar hon, att det nya lagting som väljs om två år inte har några sparade pengar kvar att lägga på större investeringar utan måste låna i banken.
Också Johan Ehn (Fs), Barbro Sundback (S) och Anders Eriksson (Åf) anser att åtgärderna kommer för sent.
- 2009 är ett förlorat år. I budgetremissen för ett år sedan sa landskapsregeringen (LR) att lågkonjunkturen inte kommer att beröra Åland så mycket. Men nu är vi ute på sju famnars vatten, påpekar Eriksson.
C och Lib har bromsat
- Centern och Liberalerna har bromsat den strukturomvandling som borde ha skett för länge sedan, säger Sundback.
Ehn konstaterar att underskottet för år 2012 isolerat beräknas till åtta miljoner euro. Budgeten borde visa ett nollresultat det året eftersom reserverna då är tömda.
- Det finns goda tankar i förslaget men vad ger de? Man når inte ända fram, befarar Ehn.
Tufft för kommunerna
Lindholm och Sundback är oroliga för hur det ska gå för kommunerna.
- Kommunerna står för den nära omsorgen och servicen till medborgarna. När landskapsandelarna inte indexjusteras blir det tufft åtminstone för en del, spår Lindholm.
Enligt Sundback mister kommunerna cirka 3 miljoner euro på olika stats- och landskapsåtgärder.
- Det håller inte då LR säger att vi klarar välfärden. LR skjuter över en stor del av ansvaret på kommunerna och risken är att de tvingas ta mera lån.
Bara bromsar
Hon saknar stimulansåtgärder som man tar till på andra håll i världen för att bibehålla köpkraften och stärka företagen.
- Men hos oss bara bromsar man den offentliga sektorn. I stället kunde man, efter diskussion med näringslivet, göra satsningar inom turismen, till exempel rusta upp hotell och stugor.
Anders Eriksson saknar en aktiv näringspolitik.
- Man driver inga utvecklingsprojekt som till exempel den högteknologiska utvecklingen som vi drev tidigare. Och stöden till näringslivets främjande minskar med 40 procent samtidigt som ungdomsarbetslösheten stiger.
Inte mer i börsen
Lindholm, Ehn och Eriksson gillar inte att det allmänna avdraget slopas.
- Man bör ju stimulera konsumtionen, inte tvärtom. Liberalerna gick till val på mer i plånboken. Det börjar bli dags nu att erkänna att man misslyckats, säger Eriksson.
- Runt omkring oss stimulerar man köpkraften. Men vi höjer de facto skatten, påpekar Ehn.
Gun-Mari Lindholm ifrågasätter det generella permitteringshotet och påpekar att det helt enkelt inte är möjligt, till exempel inom vården.
- Se på Ålandstillägget i stället!
Fs är inte emot permitteringar men vill veta vilken effekt de ger.
Stöder trafikåtgärder
Finns det då någonting som finner nåd inför oppositionens ögon?
- Jag stöder åtgärderna på trafikavdelningen men man måste gå igenom all verksamhet, bestämma vad som är kärnverksamhet och privatisera det som kan privatiseras, säger Anders Eriksson.
- LR har nagelfarit en del områden men tyvärr vaknat för sent, anser Gun-Mari Lindholm.
Fs stöder förslagen om skärgårdstrafiken, gymnasieskolan, Guttorp och naturbruksskolan men Johan Ehn efterlyser information om vad man sparar på åtgärderna.
Kerstin Österman