Grundförbättringen av Öjvägen i Eckerö har kantats av problem och Ålandstidningen har tidigare rapporterat om tvisten mellan väglaget och kommunen. Efter att Eckerö kommun i juni åter avslagit väglagets begäran om övertagande av vägen, kallade väglaget till stämma förra torsdagen. Kommunen meddelade dock att stämman inte var lagligt sammankallad.
– Markägarna ville ha en stämma och få information om projektet. Vi kallade till stämma enligt stadgarna som säger sju dagar, men fick ett protokoll från kommunen där man hävdade att den borde kallats enligt nya kommunallagen som föreskriver två veckor. Det var ett 50-tal delägare som hade många frågor, så då bytte vi forum och höll ett informationsmöte i stället, förklarar John Hilander.
Formella brister
Av kommunstyrelsens protokoll framgår även att väglagets debiteringslängd för vägavgifter inte funnits till påseende före stämman i den tid som lagen förutsätter. Kommunen konstaterade också att man inte kan godkänna budget för 2021, bokslut för 2020 eller revisionsrapport då behövliga handlingar inte har bifogats till kallelsen och inte heller getts ut på begäran.
Väglaget och kommunen är fortfarande oense om huruvida det två kilometer långa vägavsnittet över Främstön till Mellanön fyller kraven i det avtal som skrevs hösten 2019.
– Väglaget har tagit fram alla handlingar som krävs och byggt vägen i enlighet med svensk vägstandard. Vi har byggt med hänsyn till kulturmiljön och fyllt upp med grus på bergen i stället för att spränga sönder holmarna. Men kommunen vill göra avsteg från bygghandlingarna. När delägarna frågade om kommunen vill frångå avtalet som fullmäktige godkänt fick vi inget svar. Kommunstyrelseordförande Jan-Anders Öström steg bara upp och gick hem och tog byggnadsinspektör Emma Saarela med sig, säger John Hilander.
Många berörda
Han anser att kommunstyrelsens uppträdande är en ren obstruktion mot väglaget och befolkningen.
– Väglaget har omkring 150 intressenter och ungefär 100 delägare med 200 personer som berörs. Det finns nu 16 bofasta familjer där ute och barn som börjat ettan i höst samt flera småbarn. Det är ett dilemma när skolskjutsarna inte kör på privata vägar.
John Hilander tillägger att det byggs hela tiden längs vägen och anser att kommunen borde se till helheten.
– Det har hela tiden ställts krav på nya åtgärder från kommunstyrelsen, men det finns inga syneprotokoll. En stor andel av de bofasta kör där dagligen och vägen har inte påverkats av vare sig regn eller kyla.
En ny stämma ska sammankallas ganska snart, enligt John Hilander.
– Då sker kallelsen enligt lagens krav, men vi tänker inte ändra stadgarna. Väglaget ska ju upphöra när vägen blir kommunalväg.
Olika tolkningar
Byggnadsinspektör Emma Saarela konstaterar att oenigheten fortsätter, men att det finns ett avtal som ska följas.
– Vägen ska byggas enligt en viss standard, men väglaget har gjort alternativa tolkningar. Det är samma standard som gällde på den tiden landskapet gav bidrag till kommunalvägar.
Vad är det som fattas enligt er tolkning?
– Vår kontrollant har gjort upp en lista på åtgärder som åtminstone ska verkställas. Det är bland annat dikesavrinning som måste förbättras på vissa ställen för att torrlägga vägen, till exempel genom bergsprängning.
Varför gick du och Jan-Anders Öström hem mitt i mötet?
– Vi blev kallade till årsstämman men eftersom den inte hölls så tänkte vi att vi kunde stanna kvar cirka en timme på diskussionerna för att svara på eventuella frågor, eftersom väglagets styrelse anser att det är kommunens fel att vägen inte är övertagen till kommunalväg än. Vi har haft väldigt många möten med väglaget och kommunen håller fortfarande fast vid avtalet.
Ålandstidningen har upprepade gånger försökt nå Jan-Anders Öström för en kommentar, utan att lyckas.