Fram till den 11 maj har bland andra kommunerna på sig att ge sina synpunkter på landskapsregeringens (LR) förslag till ny kommunindelningslag. I det föreslår LR att skärgårdskommunerna – Brändö, Kumlinge, Sottunga, Kökar och Föglö – ska bilda en kommun.
Vid fullmäktigemötet i onsdags slog Brändö fast sitt svar – och det är en svidande kritik mot förslaget.
Brändös invånare röstade i januari med stor majoritet (90 procent) för att kommunen ska fortsätta vara självständig vilket påpekas i skrivelsen. I sitt svar konstaterar kommunen att ”i LR:s förslag till Skärgårdskommun kommer inte invånarna i Brändö kommun att få bättre varken vad gäller service, intressebevakning eller ekonomi.” Tvärt om, konstaterar man, är det risk att kommuninvånarna får höjd skatt då tre av de fem kommuner som ingår i kommunen har högre skatteöre än Brändö.
Bryter mot lagen
Man menar också att, då Brändös ekonomi är god, bryter LR mot grundlagen genom att tvinga kommunen till sammanslagning.
Jonny Karlström är ordförande i Brändös fullmäktige och är inte imponerad av LR:s lagförslag.
– Vi har tittat på vad det skulle kunna få för konsekvenser för oss, och vi ser inte att vi skulle få några förbättringar. Tvärt om skulle ekonomin och servicen bli sämre, säger han.
Vid sidan av de ekonomiska utsikterna ser Jonny Karlström också stora problem i den geografiska spridningen i den föreslagna kommunen.
– Geografiskt skulle den bli otroligt splittrad. Att ta sig från Brändö till Sottunga tar ungefär ett dygn. Jag har svårt att se hur den nya kommunen ska fungera.
Tidigt i processen sökte Brändö samarbete med Kumlinge och Vårdö, en kombination som kommunen såg som mest naturlig.
– Ska vi gå vidare med en sammanslagning ska det vara i norra skärgården, som det var från början. Det var fullmäktige enigt om. Men nu blev det aldrig ett sådant förslag från LR och Vårdö är helt ur bilden, säger Jonny Karlström.
Talade med Kumlinge
Brändö hade flera möten med Kumlinge om ett nära samarbete som skulle kunnat leda till en sammanslagning med tiden.
– Det kändes naturligt, där finns trafiken och samarbeten sedan tidigare.
I går tillsatte LR de tre utredarna som ska ta fram samgångsavtal. Kommer Brändö att delta i arbetet?
– Självklart ska vi vara delaktiga. Siv Sandberg har jag träffat och hon har bra kännedom om skärgården. Det ska bli intressant att se vad de hittar för potentiella förbättringar och möjligheter, för sådana har inte vi Brändöbor hittat.
Vad hoppas ni att få för reaktion från LR på er skrivelse?
– Det bästa vore om förslaget drogs tillbaka, och sedan kunde man fortsätta att försöka hitta frivilliga och naturliga lösningar på samgångar. Men det måste bygga på frivillighet och inte på en massa tvång som nu, säger Jonny Karlström.
Inga kommentarer
Kansliminister Nina Fellman (S) vill vänta med att kommentera Brändös kritik mot LR:s lagförslag.
– Jag har inga kommentarer utan vill avvakta den 11 maj när alla remissvar är inne och vi kan titta på dem på ett samlat sätt.
Är du överraskad av kritiken?
– Det är väntat att en del kommuner är negativa, men man måste komma ihåg att vi har 60 remissinstanser. Kommunreformen berör inte bara kommunerna utan också till exempel offentliga organisationer och tredje sektorn, säger Nina Fellman.
Jonas Bladh