Bara Liberalerna håller emot:
EKONOMI Klumpsumman beräknas utifrån Finlands totala skatteuppbörd, eller åtminstone nästan. Sedan tio år tillbaka beräknas utifrån nettointäkterna, där en del kostnader redan dragits av.
Finland, menar man, har konstruerat sitt skattesystem utifrån en stark exportindustri och med en EU-anpassad offentlig sektor i bolagsform. På Åland dominerar tjänstesektorn, och den offentliga sektorn ser ut som före EU-inträdet. Det gör att klumpsumman har väldigt lite att göra med den åländska ekonomin.
- Klumpsumman är inte trygg. Jag har trott att den är det, men det gör jag inte längre, säger Veronica Thörnroos (C).
Inte konstigt
Egentligen är det inte konstigare än att man i ett självstyrande område sköter både intäkter och utgifter, menar hon.
- Är Helsingfors intelligentare än vad vi är? Är det inte vi som vet bäst vad som är bra för Åland, frågar hon retoriskt.
Johan Ehn (FS) påpekar att partiet redan 2001 planerade för att ta över beskattningen.
- Vi skrev ett framtidsavtal där vi försökte få med oss övriga partier. Men vi ska ha klart för oss att om vi väntar på fullständig enighet så kommer vi aldrig vidare. Det måste räcka med en majoritet.
Invändningen var en direkt markering mot Liberalerna, som är direkt skeptiska till en egen beskattning.
Offra samhällsservicen
- Är det så att vi kan garantera att medborgarnas service inte försämras, ja, då kan det bli intressant. Blir det däremot mindre pengar kvar uppstår frågan om man är beredd att offra samhällsservicen på självstyrelsens altare, säger Folke Sjölund (L), t f partiledare.
Men det är en orealistisk ståndpunkt, menar Ehn.
- Vi kan inte garantera någonting vare sig med klumpsummesystemet eller med en egen beskattning, säger han.
Ålandstidningen har tidigare redogjort för Socialdemokraternas inställning, som partiet redovisat i programmet "Egna pengar i börsen". Det går ut på att att man fortsätter betala samma skatt som i Finland, men att pengarna inte tar vägen över Helsingfors. Dessutom ska Åland kunna avvika från Finlands skattesatser med upp till fyra procent.
Måste stå enade
- Men hela lagtinget måste stå bakom ett gemensamt förslag om det ska göra något intryck i Helsingfors. Det finns en stark opinion emot det här, och bland makthavarna i Helsingfors är ingen intresserad av att vi tar över beskattningen, tillägger Barbro Sundback (S).
Om enigheten kring skattefrågan bara är nästan total råder det inga tvivel om vilken tidsram som är realistisk. Samtliga partiledare tror att beskattningen är i åländska händer inom 10 år.
Fredrik Granlund