En brigg är ett tvåmastat segelfartyg med en dödvikt på maximalt 300 ton. Bägge masterna har varsin full uppsättning råsegel, med ett stort gaffelsegel längst ned på stormasten.
Nu finns det en till på Östersjön. I lördags angjorde briggen Tre Kronor Mariehamn på sin jungfrufärd.
SJÖFART Det är lätt att tänka sig ledmotivet till Onedinlinjen när Tre Kronor majestätiskt seglar in mot Västerhamn; den där muggiga långköraren i sjöfartsmiljö från sjuttiotalet med fullriggaren Christian Radich i huvudrollen. Fullt så stor är inte Tre Kronor, men likafullt vacker. Det finns något majestätiskt över segelfartyg som Viking Line och de andra aldrig riktigt kan motsvara, hur många förkortningar de än har i sina nya namn.
På en flytbrygga står Tryggve Martinsson, väl inpackad i en något snålt tilltagen t-tröja och ett par ogenomskinliga solglasögon. Han rättar till kepsen och gäspar ett par gånger. Så tar han ett par steg framåt och tycks upptäcka fartyget. Han verkar fundera över det en liten stund. Han muttrar något ohörbart.
- Japansåg, säger han plötsligt rakt ut i luften utan att verka syfta på något speciellt.
- Som en möbel, tillägger han lika obegripligt.
Det står "Briggen Tre Kronor" på tröjan, och han har den reglementsenliga kepsen på sig. Ekvationen borde gå ihop, men den gör inte det. Inte riktigt.
- Från marinarkivet, gäspar han och höjer en arm som skydd mot solen för att titta på något helt annat än briggen som kommer allt närmare.
Han hinner muttra något om Ikea, om gamla ritningar och om extremt små toleranser innan jag till slut frågar vem han är.
- Det var jag som byggde den. Ja, inte allt själv förstås. Men jag var med och byggde.
Han är egentligen möbelsnickare. Från Ikea.
- Jodå, på den tiden grejerna sattes ihop i Sverige. Jag byggde hyllan Billy. Och hyllan Ivar. Nu för tiden finns det visst en hylla som heter Tryggve. Det är säkert efter mig, säger han och skrattar högt. Men inte utan att blinka på ett sätt som får en att undra om det inte verkligen är så.
Han fortsätter berätta om hur man visserligen har använt moderna verktyg vid tillverkningen, men att skeppsbyggartraditionerna i grunden är desamma. Fartyget ska tåla samma påfrestningar som de behövde göra för hundra år sedan. Havet är det ingen skillnad på.
- Går träet ihop snett någonstans så sticker man in en tunn japansåg alltså, och sågar bort lite virke. Sedan sitter de ihop bra. Du ska se ombord. Allting håller möbelkvalitet. Det är fint. Jävligt fint.
Förebilden är örlogsbriggen Gladan från mitten av 1800-talet. Inte det svenska skolskeppet Gladan alltså, utan en tidigare namne.
- Det är skillnad på fartyg och fartyg. Örlogsbriggarna var de fina fartygen. De var byggda för att hålla i hundra år, och hölls i fantastiskt skick hela tiden. De användes i skärgården för trupptransporter och för att skeppa förnödenheter mellan öarna. De var vanliga under 1800-talet, och försvann helt mot mitten av 1900-talet. Men briggen som fartygstyp gick också som emigrantfartyg på Amerika, förklarar Magnus Sederholm, vd för aktiebolaget bakom själva fartyget, Briggen Tre Kronor AB.
Sederholm är själv gammal marinofficer (men bara reservare påpekar han flera gånger), och hjälper gärna till med att odla myten bakom Tre Kronors tillkomst. Och den påminner om en Bellman-historia.
- Det var en präst, två konstnärer och en sjökapten som satt och drack vin på krogen. Då fick de för sig att de skulle bygga en brigg, börjar han men avbryts av applåderna från ÅSS. Ett hundratal nöjda besökare gratulerar Tre Kronor till en mästerlig angöring. Det är tidvis packat med folk på kajen, i och runt fritidsbåtarna i gästhamnen och på restaurangens uteservering.
Kapten Allan Palmer ser stressad men nöjd ut, och springer omkring och instruerar hur tampar ska fastgöras och vilka piggar som måste flyttas för att landgången ska få plats.
- Det har gått bra. Det är ju första officiella resan vi gör, så visst har det blivit en del småjusteringar. Men inga stora saker. Vi har haft bra vind på slutet också, så vi kunde segla in. Vi hade nog kunnat segla in till kaj också om det inte hade varit så trångt, berättar han.
För seglas ska det. Motorn är bara för att slippa ligga och vänta på vind när man har ett pressat tidsschema. Blåser det stängs motorn av. Så resonerar inte alla.
- Tja, vi gick ut från Stockholm tillsammans med ostindiefararen Götheborg. De gick för motor. Vi seglade, säger han och ler.
Att Palmer alls blev befälhavare för Tre Kronor var inte alls självklart från början.
- De anlitade mig för att konstruera riggen och träna besättningen. Men jag gör bara det här ett par månader. I augusti fortsätter jag med mitt. Då tar Alf Lind över. Han är överstyrman ombord nu. Där är han förresten, säger han och pekar mot en av masterna. Lind ligger dubbelvikt över en bom i färd med att beslå ett av seglen, högt upp i luften.
Nu ska sponsorer smörjas och journalister visas runt. All PR behövs, för det handlar om mycket pengar för att bolaget ska gå runt ekonomiskt. I ett annat sammanhang har det nämnts summor på 10.000 euro per dag - det är många som ska ha lön och massor av utrustning som ska betalas. Och marknadsföringen kostar. Några summor vill inte Allan Palmer spekulera i.
- Men det kostar naturligtvis, säger han.
Därför handlar Tre Kronor inte bara om att skeppa runt brännvinssugna direktörer på dagsturer i skärgården, utan om att fungera som en flytande annonspelare för ett renare Östersjön. Sponsrar man Tre Kronor sponsrar man samtidigt en genomarbetad ungdoms- och miljösatsning - en viktig profil för företagen är tanken. För att lägga tyngd bakom hela satsningen deltar tio av Sveriges tyngsta industrimän (några kvinnor finns inte med) i ett särskilt "advisory board". Där hittar man toppnamn som Sören Gyll, Olof Stenhammar och Göran Lundberg. Det ska byggas upp kontakter och strategier för att påverka hela östersjöregionens beslutsfattare, säger man bland annat i en debattartikel i Svenska Dagbladet i mars i år.
Bryr man sig mer om se själva briggen än om affärerna bakom kan man besöka Barösund den 10-11 juni, Helsingfors den 11-16 juni eller Tallinn den 17-22 juni. Där, bland annat, kommer Tre Kronor att ligga under sommarens östersjöselgats.
Hela programmet finns på www.briggentrekronor.se.
Ålandstidningen