Nittio procent av alla som fyllt 75 år ska bo hemma.
- Det innebär en stor utmaning för hemtjänsten och hemsjukvården, säger stadens äldreomsorgschef Benita Muukkonen.
Hon vädjar nu till politikerna att se till att fler närvårdare utbildas.
OMSORG Den snabbt åldrande befolkningen på Åland och i Mariehamn är anledningen till att stadens tredje äldreomsorgsprogram tagits fram.
- Befolkningen på Åland åldras snabbare än i Finland och Sverige. Vi har ju också den högsta medellivslängden bland kvinnor, säger omsorgschef Benita Muukkonen.
Samtidigt pågår en inflyttning av äldre. Det handlar främst om ålänningar som flyttade till Sverige på 1950- och -60-talen i jakt på arbete. Nu flyttar de hem och vill gärna bo nära vård och service.
Rehabilitera hemma
I landskapsregeringens rapport om äldreomsorgen från 2006 slås fast att 90 procent av alla som fyllt 75 år ska ha möjlighet att bo hemma. Det ställer stora krav på kommunernas hemtjänst och ÅHS:s hemsjukvård.
För att uppfylla målsättningen startar rehabilitering i hemmiljö i Mariehamn under 2009. Stadens äldreomsorg och ÅHS bildar team och personalen är redan utbildad.
- Alla som behöver rehabilitering hemma ska erbjudas det, säger Benita Muukkonen.
Klara vardagen
Rehabilitering i hemmiljö innebär att en person som till exempel genomgått en höftoperation ska få hjälp att så fort som möjligt klara av de dagliga funktionerna hemma. Det kan handla om toalettbesök, att sköta sin hygien och laga mat. Hemmiljön ska göras trygg med olika åtgärder, till exempel trygghetstelefon.
För rehabiliteringen behövs en fysioterapeut och en ergoterapeut som jobbar tillsammans med hemtjänst och hemsjukvård. Fysioterapeut finns och Benita Muukkonen hoppas att ÅHS kan ställa upp med en ergoterapeut. Hon påpekar att rehabiliteringen i hemmen minskar vårddygnen i sjukvården och institutionsvården.
Långa köer till boende
En annan utmaning är platsbristen i institutionsboendet.
- Vi kunde fylla ett extra Odalgården. Vi har brist på platser sedan två år tillbaka. Köerna är långa, säger Benita Muukkonen.
Det nya Trobergshemmet med 60 platser börjar enligt planen byggas i höst. Efter det byggs gamla Trobergshemmet om till serviceboende med personal på plats dygnet runt. 108 platser totalt erbjuds när allt är klart.
- Det är bra att Trobergshemmet kommer nu men det är för sent, konstaterar Benita Muukkonen.
Hon, och socialnämnden, vill tidigarelägga det serviceboende som planeras i södra staden. Enligt planen ska det byggas först 2017.
Importera personal ...
Äldreomsorgsprogrammet pekar på en kraftig personalökning. I dag har staden totalt 138 personer anställda inom äldreomsorgen. 2011 är antalet 208 personer.
- Det blir en utmaning att få tag på folk. Precis som Finland och Sverige behöver vi importera arbetskraft, konstaterar Benita Muukkonen.
... och utbilda fler
Hon har informerat Ålands vårdinstitut att det behövs extra utbildning av närvårdare för att svara mot behovet. Ett annat problem är att få studerande väljer inriktningen äldreomsorg. Barn och ungdom lockar mer.
- Det krävs information till de unga som ska välja bana så att de väljer äldrevården.
Politikerna överens
Benita Muukkonen är glad över att det råder stor enighet bland stadens politiker om att äldreomsorgen ska prioriteras. Hon hoppas därför på mer anslag för vikarier. I dag är anslaget litet och bristen på vikarier ökar trycket på dem som jobbar.
- Och så hoppas jag att servicehemmet i södra stan börjar planeras ganska snart och att man börjar utbilda fler närvårdare.
Äldreomsorgsprogrammet bordlades i stadsstyrelsen i torsdags.
Kerstin Österman