Det stora elavbrottet på onsdagskvällen slog hårt mot äldreboendet Oasen i Jomala, som blev helt mörklagt. Även lamporna som markerar nödutgångarna slocknade.
Ann-Sofie Silvennoinen, tillförordnad förbundsdirektör för Oasen, bekräftar att händelsen lyfter fram behovet av bättre krisberedskap:
– Det är jättetråkigt när det blir så här, både för boende och personal. Vi har redan börjat arbeta med förbättringar, men det är tydligt att tryggheten måste prioriteras ännu mer.
Saknar reservaggregat
Oasen har i dag inget reservaggregat för att hantera strömavbrott, men Ann-Sofie Silvennoinen berättar att det finns med i budgeten för nästa år:
– Vi är medvetna om att det saknas ett aggregat, och arbetet med att ta fram en lösning pågår. Det är inte bara att köpa in ett aggregat, det krävs också andra åtgärder för att få det på plats.
Under hösten har flera förbättringar gjorts, bland annat har oljepannan uppdaterats för att säkra värmen vid strömavbrott. Men Ann-Sofie Silvennoinen medger att det inte löser problemet med elförsörjningen.
– Oljerummet är åtgärdat, men om elen försvinner hjälper det inte mycket. Vi har uppmärksammat detta tidigare, och gårdagens händelse visar ännu tydligare hur viktigt det är med trygghet och säkerhet.
Beredskap behöver stärkas
Oasen har en kris- och beredskapsplan samt en krisgrupp inom förvaltningen som kan agera snabbt vid nödsituationer. Personal som jobbade under avbrottet fick stöd via kontakt med ledningen.
– Jag var i kontakt med personalen under kvällen och fick meddelande före klockan 22 om att strömmen var tillbaka. Dock gick elen igen under natten. Även om avbrotten inte var väldigt långa är det ändå obehagligt för den som arbetar i mörkret.
Ann-Sofie Silvennoinen poängterar vikten av att fortsätta utveckla krisberedskapen.
– Vi har arbetat aktivt med detta under hösten och fortsätter prioritera tryggheten. Målet är att få ett reservaggregat på plats så snart som möjligt.
En positiv aspekt är att elektroniska dörrar och lås fungerar vid strömavbrott. Låsen öppnar sig automatiskt, vilket eliminerar risken för att någon blir instängd.
– De öppnar sig, vilket är bra. Men det är också viktigt att de kan stängas korrekt igen, säger Ann-Sofie Silvennoinen.