Ålandstidningen har kontaktat samtliga åländska kommuner och bett dem redogöra för aktuell statistik och information gällande bygglovsansökningar, vilket omfattar allt från eldstäder och avloppsanläggningar till olika fastigheter. 13 av kommunerna har återkommit med svar.
I Lemland uppskattar man att antalet bygglov och -anmälningar landar på 75 i år, vilket skulle vara en minskning med nio från fjolåret, som kan betecknas som ett medelår.
– Ser man på våningsytan blir den cirka en fjärdedel mindre i år än i fjol, säger byggnads- och miljöinspektör Johan Willstedt.
– Trots att bygglovens antal detta år är på en måttlig nivå blir dock våningsytan den lägsta på de senaste tio åren.
Vad beror det på?
– Vi har inga större byggnadsprojekt inom kommunen. Åtgärder man söker bygglov på kan vara eldstäder till exempel, och det är ju noll våningsyta på en sådan.
Minskningen i bygglov märks också tydligt i att färre bostadshus byggs.
– Under de senaste tio åren har antalet bygglov i Lemland varierat mellan 101 och 61, så variationer från år till år förekommer nog.
Även om volymen i sig minskat, ser han också en tendens till att folk bygger mindre hus, färre hus över 60 kvadratmeter uppförs.
– Det är bara min spekulation, men säkert har det inverkat att bankerna är mer restriktiva med sin kreditgivning och att folk i allmänhet är mera försiktiga med att investera just nu, säger Johan Willstedt.
Bild
Han ansvarar även för Lumparlands kommun och där räknar man med cirka 30 bygglov och -anmälningar vilket är sju fler än i fjol, som var ett normalår. Här bygger man också större, cirka 20 procent större våningsyta noteras.
– Det är tack vare två större byggprojekt. Eftersom ett eller flera större byggprojekt får stor genomslagskraft i statistiken i en liten kommun som Lumparland så ska man inte fästa alltför stor vikt vid ett enskilt år, säger Johan Willstedt.
För Lumparland varierar antalet bygglov mellan 15 och 42 sett till det senaste decenniet. Att årets kvadratmetervolym ökat har sin förklaring.
– Vi har beviljat bygglov för den nya passagerarterminalen i Långnäs, ett betydande byggprojekt. Men mot det beslutet ligger ju ett besvär.
Saknar tomter
Kennet Lundström, kommunsekreterare på Sottunga, säger att man beviljat två bygglov och att några till är på kommande.
– Kanske aningen färre än tidigare. Det verkar vara så att många renoveringar pågår, säger han.
En annan skärgårdskommun, Brändö, är just nu uppe i åtta bygglov och sex byggnadsanmälningar. Man ser en minskning med 30 procent de senaste tre åren, enligt kommuntekniker Hans-Olof Gustavsson.
– Delvis kan jag tänka mig att det har att göra med materialkostnaderna, de har stigit en del. Vi har också en minskning av den formen av inflyttning till kommunen för tillfället. Det har helt enkelt inte blivit så många nya bostäder byggda, det vill gå lite i vågor.
Lediga bostadstomter finns inom kommunen, säger han.
– I området Bellarshamn har vi tio tomter sålda av totalt 21. Ungefär en tomt i året säljs.
Har Brändö planer på fler bostadsområden?
– Just nu avvaktar man egna satsningar. Däremot har privata aktörer uppfört bostadsområden, säger Hans-Olof Gustavsson.
Mariehamns stad har hittills i år fått in 121 ansökningar varav 80 är byggnadslov och sju förlängning av byggnadslov.
– Listan utökas då 13 ärenden som inkom under 2022 behandlades och godkändes under 2023, säger byggnadsinspektör Jack Michelsson och tillägger att där ingick tre större centrumprojekt.
Bild
Under året noterar han en minskning av småhusbyggandet.
– I Mariehamn är antalet tillgängliga tomter som minskat en stor faktor.
Men efterfrågan finns?
– Jag misstänker det, alla tomter staden har är reserverade. Folk vill bygga mer än det går, men vi har begränsat med mark.
I Föglö kommun har man beviljat 13 bygglov och tre är under beredning.
– Det är ungefär samma antal som tidigare, säger byggnadsinspektör Hans-Kristian Skaag.
Objekten har heller inte ändrat storlek.
– Merparten av byggloven hör till fritidsbebyggelse så som strandbastur och fritidshus.
Också på Vårdö handlar byggrelaterade anmälningar i första hand om fritidshus.
– Här finns flest fritidshus på Åland enligt statistiken, säger byggnadsinspektör Fredrik Packalén.
Hittills i år har 17 bygglov beviljats, varav bara ett är för egnahemshus. Han noterar också att flera ägarbyten skett för befintliga hus i kommunen.
– Bland annat för hus som länge varit till salu. Det kan ha att göra med att marknadspriset här är något helt annat än i närheten av Mariehamn.
Finns kommunala bostadstomter till salu?
– De flesta som finna på planerat område är sålda, vi har bara en kvar. Styrelsen håller på och funderar på fler tillgängliga områden.
Finns en efterfrågan?
– Inte så jättestor. De tomter vi sålt har inte alla börjat bygga på, byggnadspriserna har blivit för höga sedan de köpte marken, säger Fredrik Packalén.
”Klar minskning”
Inom Sunds kommun ser man en aning färre bygglov än tidigare, men inte några större avvikelser sett över det senaste decenniet. Totalt har man beviljat 18 bygglov så här långt, varav tre egnahemshus och ett radhus.
– Antalet bygglov är inte konstant, utan varierar en del mellan åren. Det här året ser mängden bygglov ut att hamna i den lägre delen av spannet, säger byggnadsinspektör Erik Nordback.
Filip Nyström, byggnadsinspektör i Eckerö, redovisar 31 bygglov så här långt, åtta färre än samma period förra året.
– Vi har en ganska jämn nivå om man ser på en tioårsperiod, säger han. Dock var 2021 ett exceptionellt år med cirka 20–30 bygglov mer än vanligt, säger han.
I Saltvik har 26 bygglovs- och anmälningsansökningar kommit in hittills, att jämföra med 42 på helåret i fjol, då var två nybyggnader av bostadshus.
I Jomala har man hittills i år gett bygglov för tio egnahemshus och sju flerbostadshus. Totalt landar beviljade tillstånd på 89, vilket alltså omfattar alla sorters anmälningar. Den totala ytan uppgår till 7.749 kvadratmeter.
– Vi ser en klar minskning av antalet ansökningar och slutresultatet för i år kommer sannolikt att vara tre fjärdedelar jämfört med ett normalår. Utsikterna inför nästa år ser inte lysande ut just nu, säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström och tillägger:
Bild
– Vi får hoppas att trenden ändrar i snabbare takt än vad vi tror.
Kommunen har flera bostadsområden på gång.
– Vi ser med tillförsikt på framtiden. Det har visat sig att folk helst bygger på detaljplanerade områden där man har allt färdigt med el, vatten, avlopp och så vidare.
Byggherrar bekräftar
För Finströms del har man i år beviljat 32 bygglov. Samma tidpunkt i år var siffran 51, men då hade man ett ovanligt starkt år som till slut landade på 68 bygglov.
– Generellt är ansökningarna cirka 20–25 procent lägre än tidigare år, säger byggnads- och miljöinspektör Thobias Danielsson.
Han noterar att man just nu inte har ansökningar på bostadshus, även om de övriga byggloven ligger ungefär på ett normalår.
I Kumlinge har sex bygglov beviljats så här långt, och utöver det fyra övriga tillstånd som enskilda avlopp och rivning av byggnader.
– Det är färre jämfört med tidigare år. Vi har ett genomsnitt av 20–25 ärenden, och nu ligger vi på tio. De flesta brukar lämnas in före sommaren, säger kommuntekniker Stefan Prokupek.
Bild
Han tror att både den pågående inflationen och den tidigare pandemin har påverkat.
– Först blev det en märkbar ökning, speciellt 2021 och även 2022, och nu går det ner som en naturlig utjämning.
Stefan Prokupek har pratat med både byggherrar och byggare på plats vid projekt i Kumlinge.
– Materialpriser och deras påverkan har inverkat, det kan de flesta bekräfta, säger han.