I Ålandstidningen i tisdags uppmärksammades att tre av landskapsregeringens (LR) sju ledamöter också är ordförande för sina hemkommuners fullmäktige. Finansminister Mats Perämaa (Lib) leder Kumlinges fullmäktige, infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) leder Jomalas och för en dryg vecka sedan valdes vice lantråd Camilla Gunell (S) till ordförande i stadsfullmäktige.
Det har väckt frågor om huruvida ministrarna – som i regeringsarbetet handhar för kommunerna avgörande frågor – kan anses som opartiska eller jäviga. Själva hävdade Mika Nordberg och Camilla Gunell att de löst problemet.
– Jag har försökt vara övertydlig och jävat mig i alla frågor där jag kan vara jävig, sade Mika Nordberg.
– Nu har jag mer en talmansroll för fullmäktige, och ser som min uppgift att driva på för ett gott samtalsklimat mellan partigrupperna, sade Camilla Gunell och berättade också att hon inte tänkte delta i stadsstyrelsens arbete förutom när den kallar henne.
Större problem
Centerns Harry Jansson, som skrivit en handledning i just jävsfrågor, tycker att problemet är större än ministrarna vill påskina.
– Jävsbestämmelserna säger att man är jävig också om det finns någon annan omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för ministerns, eller tjänstemannens, opartiskhet i en fråga. Och det är just den punkten som gör det problematiskt med ministrarnas engagemang på kommunal nivå.
Centerns gruppledare i lagtinget menar att det faktum att de tre ministrarna sitter i så framskjutna positioner i sina kommuner kan utgöra en grund för jäv.
– Det finns ingen risk att de hamnar i en jävsituation på grund av några personliga vinningar. Det är osannolikt. Men däremot, i och med att de representerar en kommun, och särskilt då de som sitter i presidiet som ju är kommunens förlängda arm mot andra myndigheter, där har vi det här problemet med den sjätte punkten, 24 paragrafen, i förvaltningslagen.
Ingen diskussion
I tisdagens artikel säger såväl Mika Nordberg som Camilla Gunell att jävsfrågan inte varit uppe till diskussion i någon större utsträckning i LR.
– I varje typ av beslut som gäller kommunala frågor måste de ta en diskussion om de verkligen kan sitta med och ta beslut. Då tänker jag på kommunfrågan och i synnerhet också landskapsandelssystemet, alltså ekonomiska frågor. Kan man faktiskt anses vara opartisk med tanke på att de sitter på dubbla stolar? Går det faktiskt att förena de här två rollerna?
Harry Jansson lämnade i mars 2016 in en lagmotion till lagtinget om att ledamöter av LR inte också skulle kunna sitta i kommunernas presidier. Då avslogs motionen av majoriteten eftersom frågan inte ansågs brådskande, och en ny kommunallag var i antågande.
Väcker frågan igen
Nu tänker Harry Jansson väcka frågan igen.
– Just för att vi ska undvika sådana här situationer, särskilt med tanke på att antalet kommuner ska minskas. Det ökar ju med en gång jävsproblematiken.
Och även om den juridiska definitionen av jäv inte uppfylls tycker Harry Jansson att ändringen ska göras.
– Det är ju viktigt med tanke på det moraliska att allmänheten ska känna sig trygg om att det går rätt till.
Jonas Bladh