Årets firande av självstyrelsedagen var något alldeles speciellt. Det har gått 90 år sedan Nationernas Förbund kom fram till den överenskommelse som skulle reglera Ålands särskilda status.
Om det handlade Camilla Gunells (S) tal.
Här är hela talet i oavkortad form.
"Bästa självstyrelsefirare, kära ålänningar!
För 90 år sedan - i juni 1921 - godkändes Ålandsöverenskommelsen i Nationernas förbund då Åland gavs sin speciella status som ett autonomt, demilitariserat och neutraliserat örike inom Finlands gränser med särskilda skyddsbestämmelser för språk, kultur och traditioner. Året därpå, den 9 juni 1922, sammanträdde
landstinget för allra första gången.
Under dessa 90 år har åländska kvinnor och män ihärdigt byggt Åland till vad det är idag - ett demokratiskt nordiskt välfärdssamhälle som gett dess befolkning en trygg levnadsstandard och en god livskvalitet.
Självstyrelsen har tjänat ålänningarna väl och vi har all anledning att idag se tillbaka med tacksamhet och stolthet. Vi kan också blicka framåt med tillförsikt och optimism. Det finns all anledningar att fira! Därtill fyller staden Mariehamn 150 år, vilket firas folkligt och festligt under hela 2011.
Det här året är också det sista på den här mandatperioden. Lagtinget har under de senaste fyra åren visat att vi kan samarbeta över partigränserna. I flera frågor har lagtingets partier eniga närmat sig Finlands riksdag med väl underbyggd argumentation och ett grundligt utfört hemarbete.
I den parlamentariska reformkommittén om ett nytt självstyrelsesystem var alla lagtingspartier överens om ett regimskifte. När kommittén träffade alla riksdagsgrupper i fjol i Helsingfors var det bärande budskapet att misstro ska bytas mot förtroende i det politiska umgänget mellan Åland och riket. Förhandling och ökad politisk dialog ska ersätta rättskamp och juridik. Förslaget innebär också en ökad öppenhet i de förändringar som förbereds och en ökad demokratisering.
Också vår gemensamma motion om en moderniserad sexuallagstiftning har tagits väl emot.
Trots att folkets förtroende ibland sviktar när det gäller politikerkåren så vill jag ändå hävda att ledamöterna i Ålands lagting har visat på stor kapacitet till samarbete och en vilja att hitta gemensamma lösningar. Ni kanske inte tror mig, men min uppfattning är att de allra flesta som tjänar folket i Ålands lagting gör det utifrån en god vilja. Utifrån sin politiska övertygelse och sina förutsättningar har alla velat bidra till att utveckla och förbättra vårt samhälle.
Ni ålänningar har valt oss för att förvalta och ta ansvar för Åland. Det gör vi, men i alla frågor har vi inte makten att själva bestämma.
Det är inte utan frustration vi på avstånd ser den utdragna regeringsbildningen i Helsingfors. Medborgarna valde en ny riksdag den 17 april och ännu har landet inte en regering. I den nya regeringens händer vilar nämligen Ålands framtida möjligheter att ordna sin elförsörjning och utvecklingen av förnyelsebar energi, sjöfartens verksamhetsförutsättningar och konkurrenskraft, pensionärernas förmåner och det svenska språket.
Vi håller kontakterna till våra syster- och broderpartier i riket och försöker påverka regeringsprogrammet så gott vi kan.
Den ökande främlingsfientligheten i riket skrämmer och det kalla vinddraget sveper över personer med utländsk härkomst, men också över svensktalande och ålänningar. Främlingsfientligheten är en märklig motsägelse mot de öppna gränserna inom Europa och det faktum att världen krymper, att folk reser mer och kommunicerar med varandra världen över.
Det är min önskan att vi som företrädare för Ålands folk på ett tydligt sätt tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet och alltid står upp för allas lika värde.
I samma anda ska vi också välkomna nya ålänningar och öka våra ansträngningar för deras trivsel och delaktighet. Framgången ligger inte i stängda gränser mot omvärlden - tvärtom! Det visar som bäst Sveriges snabba återhämtning efter finanskrisen.
MEN det finns ännu en sak vi i lagtinget gemensamt kan göra på slutrakan av denna mandatperiod. I den nyvalda riksdagen råder oklarhet kring hur utskottsplatserna ska fördelas. För Ålands del finns det ett utskott som är av synnerligen stor betydelse - grundlagsutskottet - där alla frågor som berör självstyrelselagen behandlas. Ålands riksdagsledamot borde tryggas en ordinarie plats i grundlagsutskottet och inte vara beroende av rikspartiernas politiska spel eller deras goda vilja att upplåta en plats för den åländska ledamoten. Låt oss avsluta den här mandatperioden i den goda samarbetsandans namn med att anta en riksmotion för att säkra Ålands inflytande i grundlagsutskottet!
Ålänningar! I oktober är det lagtings- och kommunalval. Folkets förtroende och respekt är något de folkvalda måste förtjäna. Det är min förhoppning att partierna får fram många kunniga kandidater i alla åldrar. Det nya lagtinget har många utmaningar framför sig: landskapets ekonomi måste skötas ansvarsfullt, det är mycket vi måste ha råd med framöver för att fortsätta ha en bra utbildning, hälso- och sjukvård och sociala omsorger.
Stora krav på omställning krävs för att förbättra miljön och vattenkvaliteten i Östersjön. Gamla näringar måste anpassas till en mer hållbar utveckling och nya lösningar och innovationer behövs för att minska utsläppen. Det är min övertygelse att om människor får ökade insikter om naturens begränsade resurser så är vi också beredda att ändra inriktning. Se bara på Tyskland! Ett av världens största industriländer meddelar att man inleder en avveckling av kärnkraften. Tyskland vill efter katastrofen i Fukushima gå i bräschen för en kärnkraftsfri värld. Också Åland kan gå i första ledet när det gäller miljöarbete. Målet att Åland ska bli självförsörjande på vindkraft. Allt är möjligt - det tror jag nu - när till och med stadsbussen i Mariehamn drivs på fiskrens!
Ur havet har ålänningarna i alla tider hämtat sin näring. Havet är en del av vår folksjäl. Det är vid havet vi återhämtar oss, får vila, ro och perspektiv. Havet är också glädje, med dagarna på stranden, på bryggan och i fiskebåten. Det är vår absoluta skyldighet att göra vårt yttersta för att överlämna en vattenmiljö till våra barn som också de kan njuta av havet såsom vi har gjort. Kommande generationer ålänningar kommer också att älska havet. Men vi måste ta ansvar för vattenmiljön och sätta stopp för föroreningar och förgiftning!
Ålänningar! Uppfinningsrikedom, självkänsla och affärssinne kommer att leda oss vidare in i framtiden. Men vi måste lära oss att samarbeta. Man bygger inte ett samhälle med missunnsamhet eller avundsjuka. Vi ska unna varandra framgång och uppskattning. Vi ska byta ut den misstro som ibland råder människor och regioner emellan mot tillit och förtroende. Om vi tar fram det bästa i varje ålänning stärker vi det sociala kapitalet, vi förbättrar folkhälsan och ökar omsorgen om varandra.
Det varmaste och tryggaste folkhemmet skapar vi då vi kan se varandras styrkor, uppmuntra begåvning och respektera olikhet och mångfald. Då kommer Åland vara det vackra, trivsamma hem som vi alla önskar - i 90 nya framgångsrika år! Jag önskar er alla en fortsatt trevlig självstyrelsedag!"
Ålandstidningen