Det har gått två år sedan senaste lagtingsvalet. Centern sitter efter årtionden i regeringsställning nu i opposition. Nyttigt, menar ordförande Jörgen Pettersson. Partiet har fått möjlighet att bilda en politik som inte behöver ta hänsyn till regeringsarbetet. I går bjöd man in till presskonferens för att dryfta sina tankar om de två år som varit och vad som komma skall.
Efter att ha gjort flera besök ute i kommunerna och pratat med dem besluten berör anser Centern att landskapsregeringen (LR) skapar kaos i den kommunala vardagen. Bland annat riktar man skarp kritik mot landskapsandelsreformen – som enligt Harry Jansson slår alarmerande orättvist mot kommunerna – och den tvingande kommunreformen, där man hävdar att LR inte tar hänsyn till den kommunala självstyrelsen.
– Man kan inte med tvång slå samman kommuner, säger Harry Jansson.
Enligt Veronica Thörnroos har Åland, till skillnad från Finland, dessutom ingen lag som möjliggör tvångssammanslagningar.
Slopa tidtabellerna
Jörgen Pettersson drar slutsatsen att kommunerna vill vara självständiga men att de vill samarbeta kring den sociala servicen. Därför vill partiet genomföra Kommunernas socialtjänst nu. Man vill också ge möjlighet till kommunerna att bygga ut samhällsservicen. Det har vi råd med, anser man.
Däremot, om LR genomför landskapsandelsreformen nu, drar man bort fyra miljoner från kommunerna, vilket enligt Centern motsvarar 85 heltidstjänster inom skola, barn- och äldreomsorg.
Centern är också kritisk till hur skärgårdstrafiken sköts med gamla färjor och flertalet driftsstörningar. Man vill inleda byggandet av en ny skärgårdsfärja och dessutom slopa tidtabellerna för vajerfärjorna. Pengarna man sparar på drift och underhåll med tidtabeller är försvinnande små, säger Mikael Lindholm:
– Investeringar och löner är den stora utgiften.
Avdrag för ensamförsörjare
Centern anser överlag att sittande regering fokuserar för mycket på problem, i stället för att söka lösningar. Och hur kan då lösningarna se ut? Partiet presenterar en rad förslag. Man vill tillsammans med näringslivet bygga en biogasanläggning på Åland.
– Vi är övertygade om att det betalar sig inom ett rimligt antal år, säger Jörgen Pettersson.
Anläggningen beräknas kosta cirka fem miljoner euro, av vilket man kan få 40 procent från EU, bedömer Runar Karlsson.
Vägunderhållet vill man konkurrensutsätta och samtidigt sälja Möckelö vägstation. För ensamförsörjarna föreslår man ett avdrag i kommunalbeskattningen. Enligt Harry Jansson blir kostnaden 500.000 euro för kommunerna på årsbasis, något han menar lagtinget måste kompensera för.
– Det här är en av de viktigare socialpolitiska åtgärderna.
För att trygga mjölkproduktionen på Åland vill partiet ta modell av Finland och göra avbytarna till en social rättighet, och därmed flytta avbytarservicen från näringsavdelningen till socialavdelningen. De pengar som i dag finns budgeterade för ändamålet, cirka 300.000 euro, ska täcka utgifterna.
– De mindre gårdarna har ändå inte råd att anställa avbytare. De lägger ned efter ett tag, säger Harry Jansson.
LR vilseleder om ekonomin
För hållbarheten är det, enligt Veronica Thörnroos ”bra stålar” att återinföra skrotbilspremien. Hur mycket pengar det kostar beror på skrotpriserna.
– Vi ska införa det till den mån vi mäktar med, säger Jörgen Pettersson.
Utöver detta vill man ge polisen mer resurser för utredningar, mer konkret fem tjänster till en kostnad av 250.000 euro.
– Ett minimun är att polisen har de resurser man hade fram till 2012, säger Harry Jansson.
Något problem att finansiera åtgärderna ser Centern inte. Partiet hävdar att LR vilseleder ålänningarna om det ekonomiska läget. Såväl landskaps- som kommunalekonomin är i gott skick, arbetslösheten är låg och inflyttningen hög. 2017 och 2018 visar överskott på 17 respektive 11 miljoner, vilket möjliggör ökad social service, menar Centern.
Sandra Widing