Delgeneralplanen behöver således inte ställas ut ytterligare en gång, vilket enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius sparar en hel del tid.
– Det är av stor vikt att vi nu kan få i gång tyckanden om planen så vi kan gå vidare, säger hon.
Peter Enberg (MSÅ) lade ett förslag om att återremittera delgeneralplanen till stadsutvecklingsnämnden, förslaget förlorade med rösterna fyra mot fem då Peter Ekholm (HI), Henrik Löthman (S), Nina Fellman (S), Jonny Andersen (Lib) samt ordföranden Ingrid Zetterman (Lib) röstade för att föra ärendet vidare till fullmäktige.
För en återremiss till stadsutvecklingsnämnden röstade Peter Enberg, Anna Holmström (C), Ann Gottberg (Ob), och Terese Åsgård (MSÅ).
– Egentligen ville jag att stadsledningen skulle behandla frågan men enligt formalian innebar det att saken måste via stadsutvecklingsnämnden, säger Peter Enberg.
Tydlig vägkost
Delgeneralplanen som fanns hos stadsstyrelsen efter en återremiss från fullmäktige landade, enligt Peter Enberg, med en tydlig vägkost på styrelsens bord.
– Jag hade velat beakta omskrivningarna om skyddsmärkningar med mera. Men den kan ju komma tillbaka till oss ännu en gång, det finns en stor majoritet som vill ha frågan mer utredd.
Peter Enbergs förslag innefattade även att likvärdiga exploateringstal och våningstal bör implementeras för närliggande byggnader i centrum – exempelvis Dennis & Mackes projekt på Kaptensgatan i jämförelse med intilliggande byggnader.
Under sammanträdet föreslogs även att ett PM som beskriver olika typer av byggnadsskydd ska tas fram.
– I princip innebär det att en K-märkningsprocess från en detaljplaneändring inte kan påbörjas utan fastighetsägarens samtycke. Om man däremot begär en ändring betyder det också att ett skydd kommer på ens fastighet, säger Ingrid Zetterman.
Stadsfullmäktige sammanträder på tisdag nästa vecka.
Peter Pussinen