Chefläkare Kai Fagerström ger nu sjukvårdens syn på Adel Hosseinis fall. Han säger att det var rätt att kalla på polis, men att sjukvården hade kunnat hantera situationen bättre.
SJUKVÅRD Kai Fagerström har efter samtal med akutens personal tagit ställning i Adel Hosseinis fall. Han menar att det var rätt av personalen att larma polisen i den situation som uppstod.
-Det var ett våldsamt uppträdande i rummet med oljud och våld. Ungefär fem gånger om året uppstår hot om våld på akuten, då är det rätt att reagera och tillkalla polis, vi måste tänka på personalens och övriga patienters säkerhet. Man får skrika om man har ont, men inte vara våldsam.
I övrigt bekräftar Kai Fagerström Adel Hosseinis historia. Personalen sa mycket riktigt att de skulle hämta en läkare och komma med något smärtstillande när de lämnade honom ensam i mottagningsrummet. Därefter hände ingenting på flera timmar.
-Det var en hektisk kväll på grund av att det fanns andra mer prioriterade patienter. Därför blev väntetiden lång, säger Kai Fagerström.
-Så här i efterhand kunde det ha hjälpt om personalen hade haft en tätare information till patienten. De kunde ha förklarat varför han fick vänta och vad som hände. Det kan hända att han då aldrig hade blivit aggressiv.
Det hade däremot inte varit lämpligt att ge patienten smärtstillande medicin innan en läkare hade undersökt honom enligt Fagerström.
"Onödigt lidande"
Patienten själv berättar att han blev lugn så snart sjukhusvakten kom in i rummet och han inte behövde vara ensam längre. Stämmer det?
-Jag har förstått att det var så, men man kan inte veta om en aggressiv person blir arg igen. Våldet kan trappas upp.
Därefter undersökte en läkare honom i polisbilen, visste man då att det var en blindtarmsinflammation?
-Det hade man inte diagnosticerat.
Vad tycker du om att han blev liggande i en cell över natten med svåra smärtor?
-I det här fallet blev det ett onödigt långt lidande för patienten. Men det blev ingen större skada, blindtarmen hann inte spricka.
Men kan man vara säker på att det inte lika gärna skulle kunna ha hänt?
-Nej, det kan ingen veta. Hela händelsen är beklaglig. Sjukvården ska inte fungera på det sättet.
Färdig med frågan
Borde polisen ha skickat honom tillbaka till akuten när smärtan blev värre?
-Om polisen hade reagerat på det sättet så skulle vi naturligtvis ha tagit emot honom. Men jag känner inte till vad läkaren sa till polisen eller vilken överenskommelse som gjordes.
Ser du att sjukvården kunde ha agerat annorlunda?
-Det var motiverat att larma polisen, men eventuellt kunde det ha gjorts på ett annat sätt.
Kai Fagerström säger att ärendet nu är färdigt utrett för hans del, men att patienten och de anhöriga gärna får kontakta honom.
Tone Nordling