I dag börjar Sveriges signalspaningsmyndighet FRA avlyssna all trafik som passerar Sveriges gränser.
Det gör bland annat 80 procent av Finlands internettrafik, och i princip all åländsk.
GRAFIK: SÅ FUNGERAR ÖVERVAKNINGEN
TEKNIK Större delen av all åländsk internettrafik; mejl, webbsidor, chattar, sökningar och allt annat nätrelaterat, passerar Sverige på väg ut i världen. Samma förhållande gäller för den vanliga telefontrafiken.
Allt kan från och med i dag, helt lagligt, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt i Sverige. Det som verkar intressant skickas vidare till beställaren, normalt säkerhetspolisen eller försvarsmakten.
-Ja, det är i princip all trafik. En del trafik går till Finland och vänder, men sedan går trafiken vidare till Sverige. Internet ligger västerut, och på vägen ligger Sverige, säger Hans Holmström på Ålcom.
Allt insamlat material kommer att vara direkt sökbart för Försvarets Radioanstalt i Sverige. Med början i dag.
Har protesterat
Finland har under flera år protesterat mot den så kallade FRA-lagen, och näringslivet har reagerat kraftigt. Det har även Norge gjort, som är i samma situation.
Telia Sonera har flyttat alla mejlservrar för finländska kunder från Sverige till Finland. Det gör att åtminstone en del av all inhemsk trafik stannar inom landets gränser.
Google har lagt ned sina planer på ett enormt servercenter i Stockholmstrakten och ett stort antal företag i Norge och Finland har uttryckt oro över lagen.
Svensk inhemsk trafik får inte avlyssnas. Det är bara när trafiken korsar gränsen till Sverige som avlyssningen får ske.
På Ålcom har man inte fått speciellt många reaktioner.
- Enskilda företag och privatkunder har haft en del frågor, men det är ingen som har velat ha någon speciallösning, säger Holmström.
Och något sätt att hindra att ens mejl fångas upp av den svenska underrättelsetjänsten finns egentligen inte.
- Det går väl att kryptera allt man gör, men det är en underrättelsetjänst det handlar om. De är nog rätt duktiga på att leta upp trafiken ändå. Och det handlar inte bara om innehållet, utan vem som ansluter till vem, och i samband med vilken händelse.
Kritiken är stark även i Sverige, till och med från officiellt håll.
I ett remissvar till förre försvarsministern Mikael Odenberg skriver före detta Säpo-chefen Anders Eriksson att "lagen skulle förvandla Sverige till ett internationellt skräckexempel på bristande rättssäkerhet".
Fredrik Granlund