Tidig söndag morgon, klockan 4.00, övergår vi till vintertid och klockans visare flyttas en timme bakåt.
Det är faktiskt rena hälsokuren eftersom risken för hjärtinfarkt minskar då vi får sova en timme mer.
TID Tid är pengar, heter det ju, men nu har forskare vid Karolinska institutet i Stockholm visat att tid också är hälsa.
Forskarna har sedan 1987 undersökt hur antalet hjärtinfarkter i Sverige varierat vid omställningen till sommar- och vintertid. Resultatet visar att antalet hjärtinfarkter i genomsnitt ökar med cirka fem procent under den första veckan efter omställningen till sommartid.
- Det är en liten riskökning för individen, framför allt under de tre första dagarna efter omställningen. Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen, säger Imre Janszky, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Sömn är hälsa
Vi får trösta oss med att det är tvärtom på hösten då vi övergår till vintertid. Det sker i natt, alltså den sista söndagen i oktober, då visarna flyttas en timme bakåt och vi alltså får sova en timme längre.
Forskarna vid Karolinska institutet har visat att detta följs av en minskning i risken för hjärtinfarkt på måndagen direkt efter. För hela veckan är dock minskningen betydligt mindre än ökningen vid omställningen till sommartid.
Vanligast på måndagar
Enigt forskarna ger den här studien samtidigt en tänkbar förklaring till att hjärtinfarkt är vanligast på måndagar, något som tidigare forskning visat.
- Man har ansett att det främst beror på ökad stress inför en ny arbetsvecka. Men kanske beror det också på sömnstörningar till följd av den förändrade dygnsrytmnen under helgen, säger Imre Janszky.
Liten risk
Enligt forskarna innebär tidsomställningarna relativt små riskförändringar för individen. Studien kan ändå bidra till förståelsen av hur störd dygnsrytm påverkar vår hälsa.
Ungefär 1,5 miljarder människor utsätts varje år för sommar- och vintertidsomställningar. Hur många hjärtinfarkter det kan orsaka i världen är enligt forskarna svårt att säga.
För att undvika sömnstörning i natt kan man förstås ställa om klockorna innan man går och lägger sig.
Kerstin Österman