Julafton är, för de flesta, den kanske mest traditionella av årets alla dagar. Maten på julbordet är alltid densamma, presenterna ligger där de ska och för de som följer SVT:s sändningar, finns den ständiga funderingen om julvärden kommer att göra något misstag när ljuset ska tändas.
För Daniel Borgenstrand är traditionen något annorlunda: Att arbeta.
– Det är andra året i rad som jag gör det, säger han och fortsätter:
– Tidigare har jag på olika sätt jobbat inom köttindustrin och jag uppskattar att jag har jobbat ungefär tio julaftnar.
Personligt
• Namn: Daniel Borgenstrand.
• Bor: Uppvuxen i Tumba men bor nu på Åland.
• Familj: Gift med Mirja och tillsammans har de sonen Rasmus.
• Läser: ”Jag hinner nästan aldrig läsa, jag brukar somna innan dess”.
• Lyssnar på i taxin: ”Oftast är det P4”.
• Tittar på: ”Jag gillar att kolla på true crime-dokumentärer på Netflix. Just nu tittar jag på Helikopterrånet”.
• Gör på fritiden: ”Vi bor i hus så det finns alltid något att göra med det. Annars försöker vi resa till Stockholm så mycket som möjligt för att se på fotboll. Jag håller på Hammarby”.
• Drömresan går till: ”År 2019 hyrde vi ett hus på Samos som hade en fantastisk utsikt över havet, det låg lite högre upp i bergen. Det var en riktigt skön vecka så det gör jag gärna i repris”.
Hur känner du inför att jobba då?
– För mig är det samma sak som vanliga helger och jag har inga som helst problem med det. Folk är ofta lite gladare, eftersom det är julafton, så det är nästan roligare att jobba då.
Internationell situation
Daniel Borgenstrand växte upp i Tumba, utanför Stockholm, medan hans fru, Mirja, kommer från Helsingfors. De träffades i Grekland, på Kreta, och nyårsafton år 2005 flyttade paret till Åland där sonen Rasmus föddes.
– Och vi gifte oss år 2008.
Sedan två och ett halvt år tillbaka jobbar han som chaufför hos Jomala Taxi och det är ett redigt monsterpass han har framför sig. Skiftet är hela 15 timmar långt och sträcker sig från klockan 15 på julafton tills han kliver av klockan sex på morgonen.
Som tur är sitter han inte och kör hela tiden.
– Det är ingen som vill åka när Kalle Anka börjar utan det börjar röra på sig vid 18–19-tiden.
Förbeställda bokningar blandas med spontana resor och ju längre kvällen lider, desto mer livat brukar det bli.
– Förra året var det väldigt mycket på kvällen. Först är det äldre som har varit och hälsat på familjen och sedan ska de tillbaka till hemmet. Lite senare blir det barnfamiljer och på natten är det unga vuxna som kommer från någon fest eller ska till krogen.
”Börjar dansa”
Han är inte den enda i hushållet som arbetar på julafton. Mirja jobbar inom vården och kommer att tillbringa delar av högtiden på sjukhuset.
– Sedan får vi se om sonen är hemma eller hos flickvännen.
Som taxichaufför träffar Daniel Borgenstrand väldigt många människor och får således också uppleva en hel del mer eller mindre udda saker. Många är nog de som läst om kvinnor som blivit tvungna att föda i taxibilar och liknande historier.
Vad är det galnaste du har varit med om?
– Nu måste jag fundera ... jag har i alla fall inte kört någon höggravid till sjukhuset.
– Framför allt händer det saker när jag kör unga vuxna. Ofta vill de ha sin egen musik och sedan har jag har varit med om personer som ställt sig upp i bilen och börjat dansa när jag kör. Jag har en ganska stor bil så det är nästan ståhöjd, men när det händer säger jag till dem, säger han med ett leende.