– Folk trodde ju att jag blivit tokig då jag sa att jag ville anordna festival här på Seagram. De sa att det aldrig skulle gå, säger Conny Jansson, ägare av restaurang Seagram de senaste tolv åren.
När han letade sponsorer och samarbetspartners var det många som skrattade åt hans idé och tvivlade på att det skulle lyckas. Nu har några av de som tidigare tackat nej hört av sig och vill vara med i festivalen men då har han fått konstatera till dem att de är för sent ute.
Hela festivalen är uppbyggd av eget arbete och eget material. Conny Jansson har inte heller sökt bidrag för evenemanget, utan hela den monetära risken ligger på Seagram. Med hjälp av vänner, familj och bekanta har han ändå lyckats ro projektet i hamn och i skrivande stund är nästan alla dagarna på festivalen slutsålda.
– Det skulle aldrig ha gått utan alla som ställt upp och hjälpt till. Jag förstod nog inte från början hur stort det här skulle bli. Jag tänkte att man låter banden komma hit och spela och sedan kör vi på som vanligt. Sedan insåg jag hur stort det är och tänkte vad fan har jag gjort nu, säger han och skrattar.
Biljettsystem fixades, bygglov ordnades och byggandet och planeringen inleddes. Att ha sex stycken stora dansband på besök är ingen lätt sak. I början när han byggde på tomten kom folk förbi och undrade vad han höll på med.
– Folk verkar tycka att det här är riktigt spännande, kanske mest för att de vill se om vi kommer att klara av det eller inte, säger Conny Jansson med ett skratt.
Ett stort dansgolv, en scen, ett tak och en stor gräsmatta löper över området. Allt detta har byggts till just med tanke på dansbandsfestivalen.
– Det blev faktiskt riktigt bra. Taket över dansbanan är byggt så pass högt upp så det inte ska störa utsikten från restaurangen, det tycker jag att var viktigt när vi byggde det, säger Conny Jansson.
En dröm blev sann
Antalet bokningar är många och fler trillar in hela tiden. I skrivande stund finns det endast tre biljetter kvar till lördagens spelning, medan de andra dagarna är helt slutsålda. Conny Jansson, fick idén för en dansbandsfestival under förra hösten. Sedan dess har han arbetat stenhårt för att den ska förverkligas.
I 25 års tid har Seagram haft som tradition att olika dansband kommer och spelar under sommaren. Under förra sommaren byggde han en utescen, så att de band som kom till Seagram för att spela skulle kunna uppträda utomhus.
– Då märkte jag att det började komma mer folk. Efterfrågan blev större när det var friare att röra sig och större ytor än innan då vi haft det inomhus i restaurangen, säger han.
Efter succén med utescenen bestämde han sig för att försöka sig på att locka några kändare dansband till Föglö. Efter att ha snackat ihop sig med Tom Käldström, tidigare medlem i Tommys och nu medlem i Matz Bladhs, kom de fram till att försöka få några band till Seagram.
– Jag har känt Tom Käldström sedan 2013 när han var här och spelade med Tommys första gången. Då hade jag ringt honom och presenterat mig och sagt att jag ville att bandet skulle komma och spela på min restaurang. Jag tyckte att det skulle vara coolt om vi kunde få hit ett större band och han var genast med på det vilket var jätteroligt.
Den sommaren påpekade Tom Käldström till Conny Jansson att det skulle passa bra med en dansbandsfestival på Seagrams. Sen pratade vännerna inte mera om den saken förrän hösten 2021.
Lyckliga och nöjda besökare
Det sitter glada och danssugna sällskap vid vartenda bord på festivalområdet.
– Det här är det största som hänt Föglö på evigheter, säger Tom Jansson.
Hans sällskap i bordet nickar entusiastiskt och håller med om att det är jättespännande att något så stort ordnas på Föglö.
Det är ett brett åldersspann på besökarna på festivalen. Både unga och äldre lockas av musiken och folkmyllret.
– Det är jävligt bra av Conny att han ordnar det här, säger Alexander Snällström som besöker festivalen med sina vänner.
Gertrud Hagman älskar dansband och hon tycker att det är enormt roligt att det ordnas dansbandsfestival på Föglö.
– Jag är här i dag för att se Tom spela. De är väldigt duktiga, de här killarna i Matz Bladhs. På vintrarna åker jag kryssningsbåt för att få lyssna på dansband och dansa, säger hon.
Många samarbeten och villiga händer
Måndagen har varit den lugnaste dagen hittills på festivalen, med cirka 300 besökare.
– Det var invigningsdagen och folk var lite trötta efter helgen. Men senare i veckan kommer vi nog ha minst 600 personer inne på området.
Bland gästerna finns många ålänningar, men även många från både Finland och Sverige, säger Conny Jansson.
För att klara av en sådan mängd gäster har han valt att ta in extra personal från Sverige, ett utomstående vaktbolag och familj och bekanta som hjälper till. Christian Andersson, även känd som dansbandskocken, har även varit med och hjälpt till med bland annat marknadsföring på sociala medier. Under måndagens invigning uppträdde han med sång och på tisdagen står han i strandköket och hjälper Conny Jansson med maten.
– Det är kul att vara här och jobba för Conny, jag både sjunger och kockar, säger den glada dansbandskocken och visar stolt upp sin tatuering där det står ”Dansband är livet, livet är dansband”.
Dansbandsfestivalen är det största evenemang som Conny Jansson ordnat hittills. När han får frågan om han tror att han kommer att vilja ordna festivalen nästa år på nytt ler han.
– Om det här fungerar så varför inte? Men man måste nog låta det här lägga sig lite efter veckan, säger han.
Han har fått många lärdomar under planeringen och processen före och under festivalen.
– När jag hade bokat in alla band ringde jag till min it-person och han saatt jag är tokig som inte har något bokningssystem. ”Vill du sitta i telefon hela vintern och ta emot bokningar?” sa han då, men det ville jag förstås inte så då ordnade vi genast boknings- och biljettsystem, säger Conny Jansson och skrattar.
Under hela processen har det funnits flera utmaningar. Enligt Conny Jansson var det viktigaste att få alla med på tåget.
– Jag tänkte att det måste ordnas i samband med Föglöveckan. Då blir det mycket mer program i byn och fler ställen som turister och besökare kan äta på. Jag ville ha flera foodtrucks och saker som händer så att folk kan röra sig på byn om de vill och inte bara på festivalområdet. Mitt mål är att den här festivalen ska gynna andra företagare på Föglö också.