Minister Alfons Röblom säger att flera aktörer, stora och små, nordiska och utomnordiska, varit i kontakt med landskapsregeringen. Vissa per mejl och telefon, medan andra gjort fysiska besök på Åland. Svea Vind Offshore Ab:s intresseanmälan om att få sätta i gång med undersökningar av den tilltänkta platsen på norra Åland är den tredje i ordningen.
– Det är väldigt positivt naturligtvis. Vi har länge vetat att det finns ett stort intresse, och det skulle inte förvåna mig om det kommer fler intresseanmälningar.
Någon tidsfrist för när anmälningarna ska vara inne finns i dagsläget inte. Alfons Röblom beskriver hela processen som ett maratonlopp där man tar det steg för steg. Men så fort det bara mänskligt är möjligt vill man att intressenterna ska kunna komma i gång med sina undersökningar. Nästa steg är nu att landskapsregeringen tar fram ett principbeslut om vad som gäller när man beviljar tillstånd för undersökningar. Förhoppningen är att det ska göras innan semestrarna.
– Vårt fokus är att göra det som landskapsregeringen ska göra: skapa förutsättningarna och få principbesluten på plats, få processerna och strukturerna att fungera. Sen är det upp till marknaden att ta bollen. Det är jättesvårt att säga hur många aktörer det kommer att vara och hur processen kommer att se ut. Bilden klarnar hela tiden.
När kan undersökningarna komma i gång?
– Så fort som möjligt. Så fort vi har allt på plats hoppas vi att aktörerna tar vid och gör sitt. De jag pratar med frustar i båset och vill komma i gång.
Alfons Röblom påpekar att landskapsregeringen enbart kan besluta om det som faller inom dess behörighet. De företag som vill vara med på tåget behöver också tillstånd från Försvarsmakten och andra myndigheter innan de sätter i gång.
Nordiskt samarbete
Nyss hemkommen från Almedalsveckan på Gotland märkte Alfons Röblom av det stora intresset för vindkraft som energikälla. Bland annat samtalade han med Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) om just detta.
– Vi kommer att fortsätta hålla kontakten, inte bara med ministern, och se till att det etableras en kontaktyta i första hand mellan Åland och Sverige, men vi vill också få med Finland på ett hörn. Målet är ett integrerat elsystem, både för flexibilitetens och trygghetens skull.
Projektet Sunnanvind omfattar 500 vindkraftsturbiner till havs, norr om Åland.