När nya fullmäktige för De gamlas hem sammanträdde under tisdagen framfördes kritik mot den nuvarande organisationen på hemmet.
Styrelsen får därför i uppdrag att se över hur organisationen kan bli mer demokratisk.
ÅLDRINGSVÅRD En hel del förändringar kommer att ske på de gamlas hem i Jomala framöver om det nya fullmäktige och den nytillsatta styrelsen följer de tankar som dryftades under tisdagens möte.
Flera förslag till hur stämningen och arbetssituationen ska kunna förbättras lades fram.
En sådan framtidsfråga handlade om organisationsformen på hemmet.
Fyra anställda som närvarade vid mötet berättade om en trubbig organisationsform med brist på närdemokrati.
- Organisationen är gammalmodig och det har länge varit ett problem. Vi skulle önska en plattare organisation där vi kan komma fram med våra idéer och förslag, säger närvårdare Susann Jansson och fick medhåll av de andra.
Ändrar inte beslut
Diskussionen hänger ihop med den kritik som före detta föreståndaren Berit Lindqvist framförde brevledes till den avgående styrelsen. Brevet är ännu inte offentliggjort, men nya fullmäktige är överens om att det har skrivits i en sådan ton att det hade varit omöjligt för föreståndaren och den kritiserade förvaltningschefen Solveig Jansson att samarbeta framöver.
Fullmäktige konstaterade därefter att beslutet var fattat och inte gick att ändra på. Samtidigt fanns betydande kritik mot hur ärendet hanterades av den avgångna styrelsen.
- Man undrar varför provanställningen avbröts så abrupt. Det borde ha gjorts en utförlig utredning av tjänsten där även personalen involverades innan beslutet togs, säger fullmäktiges nytillträdda ordförande Eva Dahlén.
- Orsaken är att styrelsen såg att det på sikt handlade om henne eller Solveig Jansson, svarar förra styrelseordförande Birgitta Sirén.
- Om man inte under en provanställning klarar av samarbete på den nivån fungerar det inte, säger styrelseledamot Gun Carlsson.
Känner sig förbisedda
När det stod klart att föreståndaren skulle bli uppsagd skrev personalen på De gamlas hem under en protestlista till stöd för föreståndaren.
- Vi var närmare 50 personer som skrev på listan att vi ville ha henne kvar. Nu känns det som att någon kom och slog bort fötterna under oss, säger städare Liisa Palmu.
- Känns det som att någon har lyssnat på er? undrar fullmäktigeledamot Britt Wirtanen.
- Nej, svarar de fyra anställda unisont.
- Då är det där problemet ligger, menar Britt Wirtanen.
Ledamot Anders Karlsson instämmer.
- Den konsultrapport som styrelsen har lämnat oss i dag berättar att det inte är en klar organisation och att den styrs från toppen, jag tycker att styrelsen ska se över det, säger han.
- Jag upplever att organisationen på De gamlas hem har fungerat rätt så bra och att vi har nära till kontakt, invänder förvaltningschef Solveig Jansson.
Får kosta pengar
För att förbättra arbetsmiljön ger fullmäktige den nya styrelsen att se över den befintliga organisationen för att skapa en mer "platt" organisation. Vidare föreslås att styrelsen försöker hitta en metod att knyta sjukskötarna till varsin avdelning. Det för att minska ett glapp som länge har funnits mellan närvårdare och sjukskötare. Ytterligare ett förslag är att inrätta ett anhörigråd som kan fungera som rådgivande organ för fullmäktige och styrelsen.
- Ni är medvetna om att allt det här kommer att kosta pengar? undrar förra fullmäktigeordförande och nytillträdda styrelsemedlemmen Annsofi Joelsson.
- Omsorgen ska få kosta och den kommer att kosta ännu mer i framtiden, svarar Eva Dahlén bestämt.
Den tidigare styrelsen har även inlett ett arbete med att gå igenom alla arbetslistor.
- Vi kan konstatera att de är dåligt skötta, att det finns en del omotiverade ledigheter och att det förekommer att personal fått för mycket betalt som de måste arbeta in. Samtidigt ser vi att en del har så många som fyra arbetsavtal skrivna, det området fungerar inte, säger Birgitta Sirén.
Söker inflytande
Efter mötet var närvarande personal försiktigt nöjda med de besked som gavs.
- Det är i sista sekund de börjar lyssna på personalen, vi har redan haft en flykt av kompetent personal som har pågått sedan en lång tid tillbaka, säger Susann Jansson.
- Folk i dag vill kunna ha inflytande över sin arbetssituation, får de inte det så kommer de att söka sig vidare, tillägger hon.
Tone Nordling