Nu ska Mariehamns centrum bli mer attraktivt. I gruppen som arbetat med förslaget ingår från vänster Janne Sandahl, Eva Danielsson och Lars Backema.
HANDEL Ett stormöte inom ramen för Eu-projektet Ett livskraftigt centrum hölls igår i hos Ålands Näringsliv i Mariehamn. Handlare, fastighetsägare, politiker och andra som var intresserade över att höra hur Mariehamn ska utvecklas var på plats för att lyssna på Lars Backemar, ordförande i City i samverkan Stockholm och Janne Sandahl, ordförande i Stadskärneförening. De två har sedan mars funderat över hur en handlingsplan ska skapas för att utveckla Mariehamns centrum. Och vilken slags organisation som behövs.
Målsättningen med projektet är att Mariehamn alltid ska ses som den självklara mötes- och handelsplatsen på Åland och att i sig vara ett starkt varumärke.
-Man borde också ta fasta på att Mariehamn är en huvudstad för ett självstyrt ö-rike. Så det är faktiskt en av världens minsta huvudstäder, säger Edgar Vickström, Mariehamns stadsdirektör efter att ha hört om målsättningen med planen.
Aktiebolag
Den nya organisationen ska vara som ett aktiebolag som Ålands Näringsliv äger samtliga aktier i. Fastighetsägare, handlare, restaurangägare och andra parter erlägger sedan en medlemsavgift och en årlig service- och/eller marknadsföringsavgift som ska finansiera det administrativa och vissa projekt. Förslaget är att summan ska bestämmas utifrån fastighetens/butikens yta i m2 och läge i staden. Och i restauranger utifrån läge och antal sittplatser. Mellan 200-250 euro till 2.000-2.500 euro kan summa ligga på för butiker. Och 1.000 till 4.000 för fastigheter. Tre åt gången förbinder man sig att vara med.
Projekt ska också finansieras av deltagarna själva och externt. En centrumledare kommer sedan att utses. Denna kommer att hålla kontakten mellan styrelsen och de involverade i staden.
-Om vi gör rätt kan detta bli en framgångssaga. Det viktiga är långsiktighet, säger Janne.
Arbetsgrupper bildats
Redan nu börjar också förarbetet inför upprättandet av handlingsplanen. Arbetsgrupper med olika fokus. Judy Kuituinen och Jannike Reed är två som genast vill vara med i arbetsgrupperna.
Varför?
-Eftersom jag inte är uppvuxen här ser jag med andra ögon på staden. Det finns småsaker som jag skulle vilja ändra på. Staden borde piffas upp mer. Mer planteringar och sådant. Att göra staden mer attraktiv. Man vet ju vad man själv skulle vilja se när man besöker en stad, säger Judy.
-Och man ska inte bara tänka på hur man lockar turister hit. Mariehamnarna och ålänningarna ska trivas här. Vill ålänningarna spendera tid här och tycker staden är gemytlig och hemtrevlig även mitt i vintern kommer turisterna också att gilla staden, säger Jannike.
Årsskiftet
Och vad tycker experterna; Vad kan Mariehamn göra?
-Tillföra nya ytor och göra utbudet intressant. Det måste finnas moderna rationella lokaler, säger Lars.
Han och Janne berättar att etablerade kedjor har sneglat mot Åland.
-Men ett företag vill veta hur ett centrum fungerar. Det är ett riskobjekt att gå in i ett centrum som inte är välskött, säger Janne.
Och öppettiderna som det talas om så mycket om?
-Det kan bli den första ständiga punkten att gräla om i styrelsen, säger Janne och skrattar.
Den 29.8 träffas arbetsgrupperna igen och i oktober hoppas man ha finansieringen klar och preliminära avtal undertecknade. I januari 2012 ska sedan handlingsplanen sjösättas på riktigt.
-Det ska bli spännande att se hur många som sluter upp, säger Janne.
Ålandstidningen