En mötesplats på internet för alla som är intresserade av natur.
Så kan man enkelt beskriva naturum.ax som lanseras den 6 maj.
-Det är så rätt i tiden, säger Johan Sjölund, entusiastisk projektledare.
NATUR Projektledare Johan Sjölund och projektansvariga Tove Teir-Siltanen har arbetat med naturum.ax sedan september. Men Sjölund vill inte fokusera på personerna bakom utan lyfter hellre fram sajten.
-Det är inte bara är en webbsida där man går in och får information, utan den inbjuder till interaktivitet. Alla användare får ett eget krypin, man har möjlighet att ha fotoalbum, filmer, favoriter, händelsekalender... Gästbok har man också. Och dagbok.
-Det är som en natur-Facebook, säger han och skrattar.
Tove Teir-Siltanen säger att tanken är att attrahera en lite yngre målgrupp och jämför sajten med resdagboken.se där många ungdomar berättar om sina resor världen över.
-Folk utifrån säger att vi har så vacker natur, men man blir lätt hemmablind, säger hon.
Stimulerar ett intresse
Ett naturum är ett informationscenter där besökaren får veta mer om ett områdes geologi, flora och fauna för att inspirera till friluftsliv och besök i naturen.
Ålands natur och miljö, som står bakom naturum.ax, har valt att göra en virtuell variant.
-Kunskap om naturen stimulerar ett intresse. När man förstår naturen tar man hand om den också, säger Tove Teir-Siltanen.
Förutom möjligheten att själv dela med sig av, och kommentera, material på webbsidan, finns en hel del kuriosa och fakta om Ålands natur. En av författarna bakom texterna är Katarina Gäddnäs-Karlsson.
-Vi vill visa upp vilken resurs naturen är för ålänningar och besökare, säger Johan Sjölund och tillägger att den som har idéer och vill bidra med material får ta kontakt.
Än så länge är sidan bara på svenska, men den ska översättas till finska och engelska.
Finns många möjligheter
Johan Sjölund hoppas naturum.ax får "massor" av medlemmar, men gissar att tusen personer har registrerat sig till sommaren.
-Om vi får med ett gäng skolklasser kanske vi lyckas med det, säger han.
Projektarbetarnas långsiktiga målsättning med naturum.ax är att få till stånd ett naturum i verkligheten, det vill säga en fysisk utställningshall någonstans på Åland.
-Det finns otroligt många möjligheter. Det här är bara ett steg på vägen, säger Sjölund.
EU-finansierat projekt
Projektet är till hälften finansierat av EU och landskapet står för cirka 40 procent av kostnaderna. Östersjöfonden, Viking Line och Paf är sponsorer.
Budgeten är på drygt 200.000 euro och projektet avslutas i augusti. Därefter är tanken att sajten ska sköta sig själv.
Det är April kommunikation som formgett webbsidan medan Majactive med Marika Mattfolk i spetsen ansvarat för det tekniska.
För att göra sajten så användarvänlig som möjligt har Mattfolk under arbetets gång använt sig av en testgrupp som motsvarat målgruppen. En styrgrypp med amanuens Åsa Hägg från Husö biologiska station i spetsen har också varit delaktig i projektet.
Därför sponsrar vi projektet
Edgar Öhberg, vd för Östersjöfonden:
-Vi tycker idén är lovvärd och ville hjälpa till att göra något. Vi kunde bidra med de kontakter och kunskaper vi har.
-Miljön ligger förstås Östersjöfonden nära-även om det främst är havet, men allt hänger ju ihop.
Vilket är ditt smultronställe på Åland?
-Det finns flera... Men jag är benägen att säga Geta, Hällö. Vi har en äldre stuga där ute som min frus föräldrar byggde men som vi numera disponerar.
Lars Porko, vd för Paf:
-Östersjön och miljön i det stora hela är en del av den vardag vi ålänningar befinner oss i. Vi och alla de kunder vi har på nätet är betjänta av att miljön är i fokus.
-Vi tittar på olika projekt och plockar fram ett speciellt projekt under ett år. Östersjöns marina miljö har vi haft tidigare och nu blev det det här.
Vilket är ditt eget smultronställe på Åland?
-Det är Lumparns strand där jag har mitt lilla sommarställe.
Boris Ekman, vice vd för Viking Line:
-Vi bor ju här mitt i skärgården och mycket stor del av våra anställda bor här omkring. Det är vår egen livsmiljö som vi vill värna om. Det kommer också i uttryck i bolaget i övrigt, vi använder bästa tänkbara teknik för att värna om miljön.
Vilket är ditt smultronställe på Åland?
-Vi blev med sommarstuga senaste sommar vid Tellholm, så det är mitt smultronställe på fasta Åland. Annars är det att sitta i segelbåten någonstans i Ålands skärgård.
Sandra Widing