De senaste åren har Lemlands och Lumparlands gemensamma byggnadsnämnd flera gånger behandlat ärenden som rör avsaknaden av grundbyggnadsrätt på områden i Lemland som markägaren ändå vill bygga på.
Grundbyggnadsrätten handlar enkelt uttryckt om rätten att bygga fritids- eller bostadshus på din tomt. Vill du till exempel bygga på din tomt och du redan har utnyttjat din grundbyggnadsrätt kan du alltså köpa en sådan av en annan markägare.
Det svar som nämnden har kunnat ge är att grundbyggnadsrätten kan fås genom detalj- eller generalplanering alternativt genom en ändring av byggnadsordningen. I dag detaljplaneras vissa områden successivt. Det gäller till exempel Norråkersområdet som snart kommer upp till behandling, medan Granö och Nåtöområdet kan stå på tur efter det.
Men nu kan det alltså tillkomma ytterligare en möjlighet. Vid byggnadsnämndens senaste möte visade det sig att Johan Willstedt fick stöd för sitt förslag om att öppna upp för möjligheten att flytta grundbyggnadrätter inom området.
– Det verkar finnas en sådan politisk vilja i nämnden, säger han.
Tre hektarsregeln
I den nuvarande byggnadsordningen definieras grundbyggnadsrätterna på de större holmarna och den inre skärgården i Järsö och Nåtö enligt den så kallade tre hektarsregeln. Den yttre skärgården omfattas däremot inte av exploateringsgränsen.
Tre hektarsregeln kom till för många år sedan för att begränsa exploateringen av området och för att se till att alla markägare behandlas lika. I den delegeneralplan för Järsö-Nåtö som länge varit på tapeten ingick en ändring av regeln.
– I det förslag som fanns gick man ner från tre hektar till två och en halv hektar vilket skulle ha gett några markägare nya grundbyggnadsrätter, säger Johan Willstedt.
I Lemland gav plan- och byggnadsnämnden år 2009 bygglov för ett bostadshus trots att det inte fanns någon grundbyggnadsrätt för fastigheten. I det aktuella fallet godkände nämnden att en grundbyggnadsrätt överfördes från en fastighet till en annan inom samma by.
Kommunen har efter det fått frågan om samma sak kan gälla också andra fastigheter i området.
Så det här är ett sätt att kunna öka exploateringsgraden?
– Det handlar om en omfördelning av exploateringen. Istället för att sälja en tomt säljer man grundbyggnadsrätten.
Kan man till exempel flytta en byggnadsrätt från en holme till huvudöarna?
– Det är möjligt, men det här handlar främst om grundbyggnadsrätter som är lediga på de större holmarna.
Principiell diskussion
Vid byggnadsnämndens möte i slutet av september hölls enligt Johan Willstedt en principiell diskussion. Nämnden omfattade hans förslag om att köparen ska vara skyldig att anmäla en överföring av grundbyggnadsrätten till nämnden och att nämnden ska samla informationen i ett register.
Det konstaterades också att kommunens beslutsorgan måste fatta tydliga beslut om påbörjande av detaljplanering av ett område. Under planeringsprocessen är det inte tillåtet att flytta grundbyggnadsrätter mellan olika fastigheter. Grannarna ska också informeras om grannfastigheten får grundbyggnadsrätt som den tidigare saknat.
Ärendet återremitterades till byggnadsinspektören som vid nästa möte ska lägga fram ett förslag om ändring av byggnadsordningen.
Sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.
Annika Kullman