Listan ”För Åland” ser sin styrka i den politiska bredd man representerar.
På listan kandiderar Wille Valve (MSÅ), Sandra Listherby (Lib) och den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström, ursprungligen från Centern. Listan stöds också av Ålands framtid.
Det svenska språket och samarbete med alla partier i riksdagen är en av listans gemensamma punkter.
– Vi är de enda som uttryckligen sagt att vi ska fortsätta sitta i den Svenska riksdagsgruppen, som också är den starka rösten för svenska språket, säger Mats Löfström.
Han menar att det är lätt att samarbeta med alla andra partier från den riksdagsgruppens sida och att det är den starkaste garantin för bra intressebevakning för Åland.
Mats Löfström säger också att även om partierna ställer upp en gemensam lista, är det de enskilda kandidaterna som man röstar på. Han jämför med det svenska valet.
– Ur åländskt perspektiv väljer vi bara en riksdagsledamot, så dynamiken blir alltid lite annorlunda i vårt val.
Fakta: För Åland
Kandidater: Mats Löfström, nuvarande riksdagsledamot, Sandra Listherby (Lib), upphandlingskonsult, Wille Valve (MSÅ), lagtingsledamot.
Viktigaste frågor: Svenska språket och självstyrelsen, kommunikationer till och från Åland samt skattegränsen.
Fysiska träffar
Behöver den åländska riksdagsledamotens sätt att arbeta förändras?
– Det har alltid funnits ögonblick när landskapsregeringen och riksdagsledamoten haft svårt att samarbeta, men det är viktigt att det fungerar, säger Wille Valve.
När den åländska ledamotens riksdagsgrupp är i regeringsposition har hen ett stort kontaktnät genom regeringen.
Mats Löfström menar att det är viktigt att se över sitt arbetssätt kontinuerligt.
– Men jag vill fortsätta bygga på mina kontakter till de andra riksdagspartierna, tjänstemännen och myndigheterna.
Ett problem under den gångna mandatperioden var att man inte fick träffas under pandemin.
– Det är extremt viktigt att träffas fysiskt i en relationsbransch som politiken är, säger Mats Löfström.
Ålands riksdagsledamot är en av 200 och kan inte ensam påverka Finlands ekonomi, men nog puffa besluten i rätt riktning och göra avgörande insatser menar Mats Löfström.
Viktigaste frågorna
Den offentliga ekonomin och det stora underskott som Finland har är en fråga som är överordnad andra frågor enligt Sandra Listherby.
– Det här hotar hela vår välfärd som vi känner den. Tillväxten behöver en rejäl knuff framåt.
Hur då?
– Det behöver bli enklare att flytta till Finland, enklare att integreras. Vi behöver också locka gröna näringar till Finland.
Wille Valve vill se en kraftsamling kring skattegränsen.
– Hur hårt ska vi spänna bågen? Man kan vara djärvare, få in en fotnot i Ålandsprotokollet.
Ålandsprotokollet är det anslutningsavtal som skrevs när Finland anslöt sig till EU och där Åland fick en särställning.
– Det verkar finnas en obefogad rädsla från Ålands sida, att man inte ska gå in och ändra i Ålandsprotokollet med skattegränsen för då riskerar man att allting ändras, säger Sandra Listherby.
Finlands kärva ekonomiska läge påverkar också Åland.
– Det krävs en extra stark röst för Åland så att det inte ska fattas beslut som drabbar det åländska samhället, till exempel sjöfartsstödet som är helt avgörande för att man ska kunna ha fartyg under finländsk och åländsk flagg, säger Mats Löfström.
Men han vill inte se åtgärder för skattegränsen som skapar motsättningar som äventyrar hela taxfreeundantaget.
– Samtidigt måste vi lösa den orimliga byråkratin för de landbaserade företagen. Om AI kan skriva ledarsidor i Ålandstidningen måste det finnas datasystem som kan underlätta byråkratin.
Han menar ändå att det är landskapsregeringen som måste koordinera arbetet med att lösa skattegränsproblematiken.
Wille Valve vill att domstolsväsendet i Finland effektiveras. Finland har fått internationell kritik för att handläggningstiderna är långa.
– Det hämmar etableringen av vindkraft när besvärstiden blir lång. Tröskar det på två år i domstol hämmas intresset för att etablera sig.
Språket
Alla kandidater har god insikt i nyhetsflödet och aktualiteter i Finland. De anser också att grundlagsutskottet är det viktiga utskottet för Åland den kommande perioden.
Hur tänker ni med språket i riksdagen?
– Jag använder svenska. Men man kan titta på hur Gunnar Jansson gjorde. Han tog ibland repliker på finska när de var ute och cyklade, säger Wille Valve.
Sandra Listherby och Mats Löfström flaggar också för svenska, men att finska kan behövas.
– Man kan inte göra så mycket åt att arbetsspråket i riksdagen långt går på finska. En majoritet av riksdagsledamöterna kan inte så bra svenska att de kan arbeta på svenska. Och svenska språkets rättigheter och Åland måste också kunna försvaras på finska, säger Mats Löfström.