Irlands nej till Lissabonfördraget öppnar mer än förr de åländska möjligheterna att lyfta fram de problem man anser sig ha med riket och EU-frågorna. Bråka gärna nu, säger president Leif Sevón. Men inte så att irritationen blir för stor.
HELSINGFORS Högsta domstolens Leif Sevón, som deltog i gårdagens kvällsdebatt om Åland, Lissabonfördraget och rikets roll på riksdagshuset, tycker Åland har fog för att känna sig överkört ibland. Och med ett finländskt ja och en än så länge oklar åländsk ståndpunkt till Lissabon så tycker han det är rätt tajming att säga vad som är fel just i detta läge.
-Ålands frågor har många gånger behandlats med för stor arrogans, inte minst vid snusrättegången. Det är en bra tid att få svar på hur de befintliga problemen med Finlands regering ska lösas.
Likheter med Irland
Han, så som de andra deltagarna i panelen, ser klara likheter med Irland. Man sa nej, men kanske inte visste vad man sa nej till. Det var mer en känsla av missnöje än själva fördraget.
-Det handlar om andra problem som aktualiseras i samband med omröstningen, menar Sevón.
Enligt honom har Åland en tacksam sits just nu eftersom Finland ratificerat Lissabonfördraget. I teorin behöver man nu ett åländskt samtyckte för att man inom EU ska vara nöjd.
-Visst kan man köra utan Åland och så lever man enligt det tills det blir aktuellt att ratificera en ny lag som Åland med en nej-röst inte behöver göra. Då hamnar Finland in i kommissionens rättsprocess och då börjar det kosta pengar.
"Välja avstå Åland"
Åland kan förvisso välja att ställa sig utanför EU, om man så vill. Ett Finland som blir alltför irriterat kan lika gärna välja att avstå Åland.
-Visst, det är i teorin möjligt, säger Sevón.
Att ålänningarna är frustrerade förstår han. Oförståelsen för Ålands särställning har krympt och det har också kunskaperna i det svenska språket och känslan av utanförskap med det.
Ålandstidningens chefredaktör Niklas Lampi framhöll i likhet med lagtingsledamoten Olof Erland under debatten att detta bidrar till att ålänningarna känner sig exkluderade - och känslor ska inte underskattas.
-De styr en del av besluten och det är säkert känslan som just nu är orsak till att självständighetstänkandet börjar vara starkare än tidigare, menar Erland.
Föga förståelse
Från ledande opinionsbildningshåll fanns i går dock föga förståelse att hämta.
-Hot är sällan ett bra vapen att använda i förhandlingar. Irlands nej öppnar inte heller för nya förhandlingar om ett omändrat fördrag eftersom det skulle leda till nya folkomröstningsrundor - något EU vill undvika till varje pris, sade ledarskribent Erkki Pennanen som också menar att Åland genast ska glömma drömmen om en egen parlamentsplats.
Sevón lugnade uppfattningen om att konflikten med riket börjar urarta. Även om ordväxlingen stundvis varit hetsig och bemötandet oförstående så pågår det en diskussion.
- Och som jag förstått går det i god anda. Bråka ska man, men alltid genom konstruktiva förhandlingar. Och så ska man minnas att i förhandlingar får alla inte alltid vad de vill.
Ålandstidningen