Roger Nordlund, som nyligen tillträdde som ny styrelseordförande för Åland Post, har under sin politiska karriär haft en hel del att göra med det landskapsägda bolaget. I början av 90-talet var han utbildnings- och kulturminister i den dåvarande landskapsstyrelsen som förhandlade fram skatteundantaget med EU. Samma år som Finland och Åland gick med i EU blev han finansminister, en post han hade till 1999.
– I samband med EU-inträdet pratades det inte någonting om möjligheterna att skicka lågvärdesvaror momsfritt från Åland. Det var en affärsmöjlighet som dök upp senare och som posten tog vara på helt inom lagens gränser.
I september 1999 skrev Ålandstidningen att den momsfria postorderförsäljningen från Åland rört upp ilska hos Finansministeriet i Finland: ”Knappt har glädjen över att den förhatliga dubbelmomsen på begagnade varor försvinner innan det hårdknackade ministeriet låter en bomb detonera: Den momsfria postorderförsäljningen ska slopas”.
En förvånad Roger Nordlund konstaterade samtidigt att han var mycket överraskad över att förslaget kommit eftersom landskapsstyrelsen i sina kontakter med Finansministeriet fått indikationer om att man gemensamt skulle utreda saken vidare. Men nu damp alltså ett färdigt lagförslag ner som en bomb på posten.
”Det här är riktat direkt mot Åland”, sade Roger Nordlund då samtidigt som han konstaterade att den momsfria postorderförsäljningen var en av få fördelar den landsbaserad verksamheten på Åland hade av skattegränsen.
Alltid funnits motstånd
Brevet som landskapsstyrelsen fick på posten i september 1999 minns Roger Nordlund inte i dag.
– Men det har ju alltid funnits ett motstånd från Finansministeriet. De har inte varit positiva till att man från Ålands sida tagit vara på de här möjligheterna, även fast man varit noga med att hålla sig inom gällande lagstiftning.
Minns du varför det inte blev något av lagförslaget?
– De insåg väl att Åland formellt hade lagen på sin sida.
I början av 2000-talet var Roger Nordlund lantråd samtidigt som posten genererade allt större avkastning till landskapet.
– Det var en följd av de goda resultat som posten visade. Det var en möjlighet som uppstod men politiskt har man, åtminstone inte vad jag upplevt, någonsin sett posten som något som ska generera enorma vinster till landskapet, utan snarare bara att det är positivt att ett postverk kan generera överskott och skapa arbetsplatser.
Ta tillvara
När posten bolagiserades 2009 satt Roger Nordlund inte i landskapsregeringen men i lagtinget. Nya EU-regelverk var den politiska orsaken som fördes fram som orsak till förändringen.
Fanns det på den tiden någon politisk vilja att distansera sig från postens alltmer växande verksamhet just eftersom man visste att den var en nagel i ögat på Finansministeriet i Finland?
– Nej, det var nog av andra orsaker. Verksamheten växte och företaget utvecklades.
2013 och 2016 gjordes skärpningar av momslagstiftningen i Finland. Då var Roger Nordlund finansminister respektive lantråd.
– Vi såg ändringarna i Finland som en följd i färg och som jag tidigare sade hade Finansministeriet aldrig en positiv syn på den momsfria postorderförsäljningen.
Fanns det något särskilt som hände under början av 2010-talet som gjorde att Finansministeriet började titta på saken igen?
– Det vet jag inte men på Åland har vi alltid försökt ta tillvara de möjligheter som finns och det här var en sådan sak som möjliggjordes av Ålands status. Det finns många andra nackdelar med skattegränsen och att vara ett ö-samhälle, och det här var något som skapade värde och arbetsplatser på Åland. Sedan har det alltid varit en balansgång att hålla en god relation till Finansministeriet men jag har aldrig upplevt att stämningen skulle varit dålig.