Den första frågan gäller Åland Posts indragning av en tjänst i kommunen. Att tjänster försvinner blir kännbart i en liten kommun som Kumlinge, enligt kommunstyrelsens ordförande Gun-Mari Lindholm och kommundirektör Marika Blomqvist:
”I sammanhanget hade det varit värdefullt om man kunde ha utlokaliserat något uppdrag från landskapets myndigheter till de berörda tjänstemännen som nu går från 1,7 tjänster till 0,6.”
Kommunen reagerar också på införandet av en året om-turlista för Seglingefärjan, ett beslut som bland andra påverkar skolbarnen och hur verksamheten i skolan ordnas.
Skolan måste till exempel lägga om sina arbetstider och extra rastvakter behöver sättas in efter skolan eftersom väntan på transporten hem nu blir längre för eleverna.
Elevernas schema måste vidare anpassas mer till färjornas och skolskjutsarnas ramar ”mer än vad som pedagogiskt är bäst både för elever och personal”.
Saknar konsekvensanalys
Men när allt som sker i kommunen ska anpassas efter Enklingefärjans tider – och efter årsskiftet även Seglingefärjans tidtabell – är det inte vara skolbarnen som påverkas:
”Skolan, dagis, äldreomsorgen, personalens arbetstider, kollektivtrafiken, stöd för rörligheten, möten och aktiviteter i kommunen berörs och försvåras av beslutet att införa turlista på Seglingefärjan”, står det i skrivelsen.
Kommunen upplever sig även förbigången vad gäller sitt utlåtande om prishöjningarna i skärgårdstrafiken.
”Ökade priser på 8 procent medför ökade kostnader för de som bor besöker och turistar i skärgården vilket minskar vår attraktionskraft”, skriver Gun-Mari Lindholm och Marika Blomqvist.
Liksom Föglö kommun efterlyser Kumlinge kommun en analys från LR kring konsekvenserna av besluten.