Tidslinje – Åland och den momsfria gränshandeln
1995: Finland, och Åland, går med i EU. Åland får ett undantag från indirekt beskattning och behandlas av EU som tredje land.
1997: Skattegränsen mellan Åland och Finland blir synlig. På posten konstateras att förändringen lett till en hel del administration men att nya affärsmöjligheter också uppstått eftersom billiga varor kan skickas momsfritt till EU från områden som inte är med i den europeiska skatteunionen. Huruvida det är värt att uppbära moms för billiga importprodukter bestäms i respektive lands egen lagstiftning. En person anställs med anledning av skattegränsen.
1998: Den nya möjligheten att skicka lågvärdesvaror momsfritt till och från Åland leder till kraftig tillväxt för posten. Samtidigt börjar flera svenska förlag, bland annat Bonnier, etablera sig på Åland i syfte att dra nytta av skatteundantaget. En ny verksamhetsgren bestående av för- och efterbehandling av postförsändelser uppstår. 1999: Ett brev från Finansministeriet dimper ner som en bomb hos landskapsstyrelsen. Regeringen i Finland vill sätta stopp för den momsfria postorderförsäljningen från Åland, men efter en hård markering från Åland rinner lagförslaget ut i sanden. Verksamheten fortsätter växa med flera nya storkunder.
1999: Ett brev från Finansministeriet dimper ner som en bomb hos landskapsstyrelsen. Regeringen i Finland vill sätta stopp för den momsfria postorderförsäljningen från Åland, men efter en hård markering från Åland rinner lagförslaget ut i sanden. Verksamheten fortsätter växa med flera nya storkunder. 2000: Antalet försändelser har ökat från 2,1 miljoner till 5,7 miljoner sedan 1998 och storkundsverksamheten utgör nu 20 procent av postens omsättning.
2002: Posten flyttar in i nybyggda lokaler i Sviby och omsättningen ökar med rekordhöga 45 procent, framför allt tack vare storkundsverksamheten. Det här året skickas totalt 13 miljoner försändelser och verksamheten sysselsätter totalt 32 personer. Sverige sänker bokmomsen från 25 procent till 6 procent vilket betyder att bland annat Bonnier försvinner från Åland.
2003: Lagtinget höjer det resultatkrav som tidigare hade fastställts för åren 2003-2005 från en miljon euro till tre miljoner euro, något som föranleder ”stor överraskning för postens styrelse och personal”. Frågan reds ut under följande år. Storkundsverksamheten övergår till den nybildade avdelning prepost, och växer med 15 procent under året. Verksamheten utgör nu mer än hälften av postens omsättning.
2004: Ändringar i momslagstiftningen i Danmark samt hård konkurrens från Norge sätter press på marginalerna och tillväxten avstannar.
2005: Ytterligare en ny tillbyggnad av terminalen i Sviby tas i bruk.
2006: Prepostverksamheten döps om till pack och pistribution när nya affärsområden organiseras upp. Bolaget Pectus som uteslutande sysslar med handel över skattegränsen grundas av Daniel Eriksson och Anders Winkelmann.
2007: Ytterligare en tillbyggnad av terminalen i Sviby inleds och i denna etapp tre ska 3.750 kvadratmeter kontor och produktionsutrymmen byggas så att hela postens verksamhet, förutom postkontoret i Mariehamn, kan flytta ut till Sviby. Samtidigt tar affärsområdet pack och distribution efter några lugna år fart igen när postens marknad utökas från Norden till Europa. Tillväxten drivs framför allt av den uppseglande e-handeln samt nya kunder inom utskrifter och kuvertering för finansbranschen.
2008: Landskapsregeringen påbörjar en process för att ombilda posten till ett aktiebolag. Affärsområdet pack och distribution fortsätter växa och utgör nu 60 procent av bolagets omsättning.
2009: Lagen om att ombilda posten till ett aktiebolag träder i kraft och inflyttning i nya och ytterligare utbyggda lokaler i Sviby sker. Nya storkunder signas, bland annat den den finländska hemelektronikkedjan verkkokauppa.com, men konkurrensen pressar marginalerna. Pack och distribution sysselsätter 54 personer. Pectus utses till årets nyföretagare och har tio årsarbetsplatser.
2010: Frågan om den momsfria försäljningen över skattegränsen hamnar ånyo på Finansministeriets bord. Det finska kosmetikaföretaget Edart Oy får tillfälligt näringstillstånd på Åland och ska sälja sina produkter i samarbete med posten – ännu ett i en lång rad av företag som startat filialer på Åland för att komma åt skattefördelar. Numera får i princip alla svenska och finska aktiebolag tillfällig näringsrätt på Åland och därmed slipper bolagen starta egna åländska aktiebolag med åländska styrelser.
2011: Finlands riksdag antar den 22 januari 2011 en ändring av lagen så att det minsta mervärdesskattebelopp som uppbärs vid import till Finland från tredje land minskas från 10 till 5 euro. Lagen träder i kraft den 1 januari 2013. Den nya postterminalen är redan fullt utnyttjad och ännu en tillbyggnad planeras.
2012: Den nya terminalen tas i bruk och 56 personer jobbar numera in pack och distribution.
2013: Lagen om lägsta mervärdeskattebelopp träder i kraft och innebär stora utmaningar för posten. Pack och distributions fortsätter expandera mot nya marknader i Europa och levererar numera e-handelsvaror till länder som England, Tyskland, Frankrike och Holland. Pectus etablerar sig på Brändö för att minska transporterna och postens vd Henrik Lundberg konstaterar att det är för offensivt mot finska staten eftersom Åland redan har ögonen på sig.
2014: Stark tillväxt tack vare nya kunder på den europeiska marknaden och finska förlagskunder. Även finansminister Roger Nordlund konstaterar att Pectus verksamhet på Brändö är problematisk eftersom den kan kan påskynda Finansministeriets översyn av momslagstifningen, och senare samma år meddelas en ytterligare skärpning av lagstiftningen när Finland bestämmer att också tidskrifter som skickas från Åland till fasta Finland ska börja beskattas. Pectus tillbakavisar kritiken och säger att lagförslaget inte har något med deras verksamhet att göra. I stället menar man att orsaken är att posten byggt upp ett koncept med ett tryckeri i Estland för tryckning i kombination med adressering på Åland, något som fått Tryckeriarbetarförbundet i Finland att reagera kraftigt och ifrågasätta upplägget för Finansministeriet. Den nya lagen om moms på tidskrifer träder i kraft den 1 januari 2015. Posten samarbetsförhandlar och flera sägs upp från pack och distribution.
2016: Framgången på den europeiska marknaden gör att posten tar i bruk ytterligare en ny terminal med höglager, plocklager, maskinhallar och lastperronger. Nybygget binder ihop hela terminalen så att ytan numera uppgår till 26.000 kvadratmeter lager- och logistikanläggning optimerad för just pack- och distributionsverksamhet. EU-kommissionen lägger samma år fram ett momspaket som planeras sätta stopp för momsfria distributioner till EU.
2017: Finska staten inför ett nytt system för att hantera moms vid importer som innebär att Skattemyndigheten tar över hanteringen av Tullen. Det får konsekvenser för postens verksamhet eftersom alla e-handelskunder nu måste momsregistrera sig i Finland för att verksamheten ska kunna fortsätta som tidigare. Den brittiska regeringens besked om brexit skapar oro på e-handelsmarknaden. Nya samarbetsförhandlingar genomförs. I november stormar Tullen posten i Sviby och meddelar i ett pressmeddelande att man utreder grovt skattebedrägeri, grovt dopningsbrott och smuggling. Flera i postens ledning misstänks. Ärendet handlar dock inte direkt skattegränsen utan om import av tillståndspliktiga preparat. Åländska politiker reagerar kraftigt och menar att Tullens tillslag är ett beställningsjobb från Finansministeriet som redan tidigare gjort momsgränsen till en måltavla.
2018: EU bestämmer att den europeiska lågvärdesgränsen ska tas bort 2021. Framför allt vill man stoppa import från Kina eftersom kinesiska företag fuskat med momsen på försändelser. Enligt EU-kommissionen rör det sig om cirka sju miljarder euro i utebliven moms, pengar som i framtiden ska kunna tas in när de nya momsreglerna träder i kraft.
2020: Ytterligare samarbetsförhandlingar genomförs vid posten. Fem personer åtalas för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott efter Tullens uppmärksammade tillslag i oktober 2017.
2021: Den europeiska lågvärdesgränsen upphör och därmed försvinner den affärsmöjlighet som posten och andra bolag på Åland alltså specialiserat sig på sedan slutet av 1990-talet. Postens verksamhet inom pack och distribution fortsätter dock från Vanda där man sedan 2019 börjat etablera sig under det nya varumärket Axla.
2023: Åland Post döms betala en samfundsbot på 75.000 euro och 1,4 miljoner euro för ekonomisk vinning till staten i Åbo hovrätt. Även två tidigare anställda döms för brott.