Jomala församlings kyrkoekonom får inget svar från domkapitlet i Borgå på sitt öppna brev.
- Tyvärr hindrar sekretessen oss under tiden granskningarna pågår, säger biskop Gustav Björkstrand.
Tidigare artiklar
Fler anmäler trakasserier på jobbet (7.6.2008; Nyheter)
Arbetsskyddsbyrån kopplas in i Jomala församling (6.6.2008; Nyheter)
Pressad situation inom Jomala församling (31.5.2008; Nyheter)
ARBETE I måndagens tidning skrev Jomala församlings kyrkoekonom ett öppet brev riktat till biskop Gustav Björkstrand och assessor Bror Träskbacka. Där ifrågasatte hon Bror Träskbackas grunder att föreslå att hon ska stängas av från sin tjänst. I insändaren menar hon att assessorn ska ha byggt förslaget på rykten och ifrågasätter varför hon inte har kallats till det sammanträde som hölls under visitationen.
- Jag har svar på allt det där, men problemet är att jag inte kan säga något eftersom en utredning av församlingens ekonomi pågår, säger Bror Träskbacka.
"Alla parter brukar höras"
Sekretess råder i ärendet. Anledningen är att materialet i utredningen behöver skyddas så att det behåller sitt värde inför att ärendet ska avslutas. Det förklarar biskop Gustav Björkstrand.
- Vi väntar på kyrkostyrelsens expertrevision, säger han.
Därefter förklarar han att även arbetarskyddsbyråns slutsatser kommer att vägas in när det slutgiltiga beslutet fattas.
Men kyrkoekonomen skriver att hon inte har kallats till det sammanträde som hölls. Har hon alls blivit hörd i ärendet?
- Generellt kan jag svara att självfallet hör man alla parter under en utrednings gång.
Hon beskriver också att hon upplever att utredningen görs på vaga grunder som rykten, och att det inte finns ett underlag till att göra en utredning. Vad har ni haft för underlag?
- Jag kan inte kommentera det. Rent principiellt är det så att vi ytterst sällan genomför granskningar av det här slaget. Vi skulle inte göra det om vi inte hade fog för det.
Får vänta på svar
Oavsett deras antal, innehåll eller längd kan öppna brev med frågor om utredningen inte besvaras innan granskningen är slutförd.
Kyrkostyrelsens revision har utgångspunkt i de medel som har betalats ut för byggandet av det nya församlingshemmet. Den bokföring som har lämnats in är inte fullständig. Något som kyrkostyrelsen kräver att den ska vara. Närmare 500.000 euro har Jomala församling fått för att bygga församlingshemmet.
Parallellt utreds även arbetsförhållandena inom församlingen av arbetarskyddsbyrån.
I sin insändare ifrågasätter även kyrkoekonomen om Jomala församling verkligen behöver granskas på det vis som nu görs.
- Den här typen av granskningar behövs eftersom det är lätt att se felen hos andra men svårare att se felen hos sig själv, säger biskop Gustav Björkstrand och understryker än en gång att han uttalar sig rent principiellt även denna gång.
Arbetarskyddet väntar på anmälan från domkapitlet
-Jag hoppas att man har jobbat lite med de här frågorna i församlingen.
Det säger arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson som ska utreda konflikten i Jomala församling.
ARBETE Ännu har arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson inte fått någon begäran om att utreda vad som händer i Jomala församling.
Men domkapitlet i Borgå har aviserat att man anmält frågan till arbetarskyddet.
Innan Karlsson har anmälan på sitt bord har han svårt att uttala sig om den stundande utredningen. Han kan heller inte svara på vilka frågor som domkapitlet vill att han ska utreda, men gissar att det handlar om arbetsmiljön. Det kan också handla om specifika trakasserier.
-Det är möjligt att det finns frågor som de anhåller om att få utredda men som de inte kan få svar på, säger han.
-Ibland begär man lite för stora åtgärder.
När kan ett utlåtande från er vara klart?
-Det är svårt att säga. Snart är det mitten av juni och när man närmar sig juli brukar saker och ting stå stilla. Men jag har tänkt reservera tid för det här.
Personalen inte ense
Trots att det stått mycket om Jomala församlings problem i tidningarna anser Henning Karlsson att han inte har någon egentlig kunskap om situationen.
-Det verkar som att ledningen tycker att det fungerar medan någon annan tycker att det inte fungerar. Vad det handlar om är svårt att veta, säger han.
-Det ska bli intressant att se vilka tidigare åtgärder som vidtagits på arbetsplatsen. Jag hoppas att man har jobbat lite med de här frågorna.
Ålandstidningen