Det påträffade vildsvinet var en ung galt och hittades uppsköljd vid strandkanten av en privatperson. Landskapsregeringen (LR) misstänker att det är stor sannolikhet att det kommit till Åland från den svenska sidan, då unga galtar ofta rör sig i skärgården för att söka nya revir.
Vildsvinet hittades i slutet av Hamnskärsvägen i Möckelö, Jomala och LR har märkt upp området med skyltar och gulsvarta markeringar i naturen. Man ber allmänheten att undvika vistelse i området tills vidare.
”Vildsvinet är flyttat och kadavret begravt. Eftersom alla fall av döda vildsvin i naturen klassas som misstanke på Afrikansk svinpest har prover skickats till Livsmedelsverket i Finland för att utesluta smitta. Resultat förväntas tidigast imorgon men högst troligt i början av nästa vecka”, skriver Laura Ölander, veterinär vid LR, i ett pressmeddelande.
Afrikansk svinpest är en dödlig viral blödarfebersjukdom som sprids hos svin, vildsvin och minisvin och som orsakas av ASF-virus. Viruset smittar inte till människan.
Belöning för anmälan
”Afrikansk svinpest smittar från både levande och döda infekterade svin till friska svin via svinens luftvägar, blod, kött och kroppsvätskor. Sjukdomen sprids även indirekt via bland annat kött, köttprodukter, biprodukter och obehandlade jakttroféer från smittade djur samt via matavfall som innehåller infekterat svin- eller vildsvinskött. Sjukdomen sprids även via infekterade redskap, kläder, foder, torrströ, transportmedel och livsmedel. ASF-viruset utsöndras i alla sekret hos det insjuknade svinet eller vildsvinet och finns kvar i blodet och det döda svinets kropp i upp till flera månader. ASF-viruset överlever flera år i djupfryst kött”, beskriver Laura Ölander.
Viruset har nyligen påträffats hos vildsvin i närområden, i Sverige och i Estland. Hittills har inget fall påträffats i Finland.
”Om ett dött vildsvin påträffas ska myndigheterna kontaktas utan dröjsmål. Det är mycket viktigt att myndigheterna får undersöka vildsvin som självdött eller som verkar sjuka för att utesluta afrikansk svinpest. Även om en djurkropp varit död länge lönar det sig att undersöka eftersom viruset håller sig länge i kadaver. För anmälningen betalar Livsmedelsverket en belöning”, skriver Laura Ölander.