Enligt landskapslagen om hälso- och sjukvård ska Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ordna bastandvård för boende i Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar eller Sottunga. Rätten till bastandvård gäller endast vid den ”ambulerande tandvårdskliniken” när den är på plats i kommunen. Med bastandvård avses enligt lagen rutinundersökningar samt därtill hörande tandröntgen, utförande av lagningar och avlägsnande av tandsten.
Förra året beslutade ÅHS-styrelsen att tandvården ska hyra en skåpbil för besöken i skärgården. Skåpbilen, som tillverkas av företaget Plandent i Finland, är dock inte lämplig för den bastandvård som ska erbjudas i skärgården, enligt personal vid ÅHS-tandvården.
– Den är gjord för en person, en tandhygienist, och inte för ett team med tandläkare och tandskötare, säger Riikka Lindholm, som är ledande tandläkare vid ÅHS.
Det finns inte heller någon röntgen i skåpbilen.
– Det är vårt viktigaste diagnosverktyg, säger ansvarig tandskötare Ann Eriksson.
”En dröm”
Företaget Plandent tillverkar även andra tandvårdsmoduler, bland annat en vagn.
– De känner till vår problematik och frågade om vi var intresserade av att de skulle komma hit så att vi fick se vagnen, säger Ann Eriksson.
– Den liknar mycket den ambulerande skärgårdsvagn vi hade när jag kom hit 1991 och som fungerade jättebra, säger Riikka Lindholm.
De beskriver vagnen som ”en dröm” att arbeta i. Förutom att den har röntgenapparatur och strålningsskydd är den gjord för ett team med tandläkare och tandskötare. Det finns även utrymme för en rullstol, vilket inte finns i skåpbilen vars yta är ungefär två tredjedelar av vagnens.
Vagnen är som ett vanligt behandlingsrum hos tandläkaren medan skåpbilen är tänkt för en person, en tandhygienist, säger Rami Savolainen från företaget Plandent.
– I den här kan både tandläkare, tandskötare och tandhygienist arbeta hela dagarna, säger han.
Hyran för skåpbilen är cirka 3.000 euro per månad. Priset för en vagn är mellan 120.000 och 150.000 euro, beroende på vilken utrustning man väljer, säger Rami Savolainen.
Vagnen behöver dock dras av ett annat fordon, vilket förutsätter rätt sorts körkort.
– Det kräver mer samarbete inom organisationen. Men sådant brukar ordna sig, säger Riikka Lindholm.
”Angelägen fråga”
Inbjudningar att komma och se vagnen har skickats från ÅHS-tandvården till ÅHS ledningsgrupp och till styrelsens ordförande. När Ålandstidningen besökte vagnen på onsdagsmorgonen, en timme innan den skulle lämna Åland igen, hade en person i ÅHS ledning kommit och tittat på den, styrelseledamoten Ulf Weman (S).
– Jag har undrat varför det här inte kommer i gång och det har getts besked om att det ska hyras en bil. Men när jag var och tittade fick jag höra att den bil som var tänkt inte alls är lämplig eftersom det inte finns någon röntgen, vilket behövs, säger han.
Ulf Weman ska nu ta tag i frågan för att få saken utredd.
– Jag tänker begära att få en genomgång av det här från ledningsgruppens sida. När ska vi få i gång det och behövs det ett nytt beslut om den hyrda bilen inte är lämplig?
Det är en angelägen fråga, säger han.
– Vi måste komma ut i skärgården med ordentlig tandvård. Tandvård är så viktigt för hela hälsan.