Viking Lines Viking Grace som enligt rederiets egna hemsidor drivs av helt svavelfri flytande naturgas, har under en tid återgått till att bunkra och drivas av dieselolja. Det bekräftar bolagets vd, Jan Hanses för Ålandstidningen.
– Det är riktigt, vi har sedan cirka en vecka övergått till den lågsvavliga dieseloljan på grund av en tredubbling av priset på naturgasen sedan i maj, säger han.
Jan Hanses kallar det för en marknadsstörning och säger att det är en direkt omöjlighet för rederiet att betala de nu rådande priserna på naturgasen.
– Men så fort priserna normaliseras igen går vi naturligtvis tillbaka till att driva Grace med gas.
”Inte övergett policyn”
Rederiets miljöpolicy, enligt vilken man dagligen jobbar för att Östersjön och dess värdefulla skärgård ska bevaras även för kommande generationer, är undertecknad av Jan Hanses. I policyn skriver Viking Line även att man har utvecklat ett miljöarbete som i dag sträcker sig längre än regelverken kräver.
Hur rimmar användandet av dieselolja i Viking Grace med den policyn?
– Vi har på inget vis övergett miljöpolicyn. Man ska komma ihåg att vi under flera perioder tidigare också hade vunnit på att köra henne på dieseloljan, men någonstans kommer det en punkt där vi av ekonomiska skäl måste vidta åtgärder.
Vad beror de nu höga priserna på?
– Det får du nog fråga våra grannar i öst.
Men ser du något tecken på att molnen skingras och att priserna är på väg ner mot normala nivåer igen inom en överskådlig tid?
– Enligt min information väntas priserna återställas framåt senhösten, och vi vill ju verkligen gå tillbaka till gasdrift så snart vi bara kan.
”Gäller inte bara oss”
Viking Grace bunkrar normalt sin LNG-gas i Stockholm från bunkerpråmen ms Seagas, och enligt automatiska identifieringssystemet AIS har ms Seagas inte angjort Viking Grace sedan den 21 oktober.
– Det stämmer, det är från Seagas vi bunkrar gasen. De nu rådande gaspriserna drabbar alla fartyg och rederier som använder den på samma sätt, det gäller inte bara oss, säger Jan Hanses.
Men ni kör åtminstone på lågsvavlig variant av dieselolja?
– Ja, det gör vi med alla våra fartyg. Den innehåller mindre än 0,1 viktprocent svavel, vilket är helt i enlighet med svaveldirektiven.
LNG:n å sin sida är helt svavelfri. Däremot producerar den en viss mängd koldioxid. LNG kan reducera utsläppen av växthusgaser med upp till 85 procent.